SEGRE

HABITATGE POLÈMIC

La Seu preveu un auge de la demanda de lloguer per la 'bombolla' a Andorra

L’increment del preu de l’habitatge a Andorra ha portat els veïns del principat a manifestar-se. Aquest augment ha provocat que famílies que treballen a Andorra optin per viure a la Seu, on els lloguers són més assequibles. Ara, de cada deu pisos que es lloguen a la capital de l’Alt Urgell, dos són per a treballadors d’Andorra.

Imatge d’un cartell que anuncia un pis de lloguer a la Seu d’Urgell.

Imatge d’un cartell que anuncia un pis de lloguer a la Seu d’Urgell.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’increment del preu de l’habitatge a Andorra s’ha convertit en la principal preocupació dels ciutadans que viuen al país veí, que s’han arribat a mobilitzar per denunciar la situació. Segons un estudi del primer semestre del 2018 realitzat pel Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES) andorrà, un 24,6 per cent de la societat considera el preu de l’habitatge com a principal problema. El mercat del lloguer a Andorra es complica cada vegada per falta d’oferta i una demanda cada vegada més gran. La suma d’aquests dos factors ha situat el preu del lloguer en màxims històrics i ja supera, segons xifres del sector immobiliari, els preus als quals es va arribar abans de l’esclat de la crisi. Aquest fet fa preveure al sector immobiliari de l’Alt Urgell un increment en el nombre de lloguers a veïns andorrans. Si bé la diversitat del preu és molt gran segons la zona d’Andorra on sigui l’habitatge, el preu mitjà del lloguer gira entorn dels deu euros per metre quadrat, per la qual cosa una família que necessiti un pis de noranta metres quadrats ha de pagar 900 euros al mes. El preu a la Seu és gairebé la meitat i aquest fet, segons el sector immobiliari de l’Alt Urgell, afavorirà poder llogar més pisos a gent del país veí a la recerca d’un preu “més assequible”.

dades

  • 900 EUROS AL MES A ANDORRA El preu d’un habitatge de 90 metres quadrats a Andor ra se situa en 900 euros al mes, aproximadament. 
  • 450  EUROS AL MES A LA SEU Un pis de les mateixes característiques a la Seu d’Urgell costa uns 450 euros al mes i el preu del metre quadrat és de 5 euros. 
  • 20% ANDORRANS A LA SEU Dos de cada deu pisos que es lloguen actualment a la Seu dos són per a andorrans, una xifra que s’espera que augmenti. 
  • 600 EUROS AL MES A VIELHA Un habitatge de dos habitacions a Vielha té un preu aproximat de 600 euros al mes, un preu que denuncien els sindicats.

El representant de la Gestoria Estañol de la Seu, Eric Obiols, va explicar que el lloguer a la capital de la comarca se situa en cinc euros el metre quadrat, per la qual cosa un pis de noranta metres quadrats el lloguen “a entre 400 i 450 euros al mes”. Obiols és conscient d’aquesta bombolla i opina que, esgotada l’oferta a les parròquies baixes d’Andorra, una vegada que s’hagin omplert els pisos disponibles a les zones més altes del principat, on el preu és una mica més assequible, “els pisos de la Seu d’Urgell seran la tercera alternativa per als andorrans”, va dir Obiols.

“Els propietaris prefereixen llogar un pis a turistes que a treballadors d’estiu o hivern”

Actualment, de cada deu pisos que lloguen, dos són per a famílies que treballen a Andorra, un percentatge que esperen que incrementi en els propers mesos.

D’altra banda, els càlculs de les immobiliàries andorranes consultades situen l’increment del preu dels lloguers en un vint per cent de mitjana.

“Els joves de Vielha que es volen independitzar no troben pis” La conselhèra de Turisme del Conselh Generau d’Aran, Anna Díaz, va admetre que a Aran hi ha un problema amb els lloguers i va apuntar que aquest fet no només perjudica els treballadors temporals que es desplacen a la Val durant les campanyes d’estiu i hivern, sinó que també afecta “els joves que es volen independitzar, que no troben pisos”. Díaz va assegurar que “els propietaris prefereixen llogar els habitatges a turistes per un preu més elevat que als treballadors durant tot l’any” i aquesta situació va provocar que l’ajuntament de Vielha decidís suspendre l’expedició de llicències per a pisos turístics per analitzar-ne l’impacte al sector immobiliari. “Trobar un pis a Vielha és un repte”, va apuntar Díaz, encara que va afirmar que el problema es repeteix a tota la Val, “encara que amb menys afectació al Baish Aran”.  En aquest sentit, Ivan Rodríguez, treballador de l’hospital de Vielha que va arribar fa deu anys a Aran, va explicar a aquest diari que “des de fa un parell d’anys dos treballadors del centre sanitari han hagut de renunciar a la feina perquè no trobaven un pis on viure”. “Abans podies canviar d’habitatge quan acabava la temporada d’hivern, però ara el mercat no ho permet”, va assegurar. A més, hi ha alguns propietaris que durant la temporada d’hivern demanen que els arrendataris avancin tot l’import del lloguer, “la qual cosa provoca que hagis d’abonar fins a 6.000 euros de cop”. Així mateix, hi ha altres casos en els quals “aprofiten per apujar el preu del lloguer quan s’acaba el contracte” i llavors els anteriors inquilins abandonen l’habitatge. D’altra banda, “plataformes de lloguer per dies com Airbnb han fet molt mal als lloguers per a treballadors” i això ha provocat que hi hagi empleats d’hivern que deixin “el pis emparaulat un any abans”.

tracking