SEGRE

MUNICIPIS GEOLOGIA

Nou municipis demanen ajuda a l'Institut Cartogràfic per la inestabilitat del terreny

Per les abundants pluges, uns soL·liciten avaluar si hi ha risc de més despreniments i altres s’interessen per subvencions per consolidar pendents || Pobles de tot Catalunya temen noves esllavissades

Imatges de la reobertura de la carretera de Castell de Mur

Reobre la via de Castell de MurOscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Nou ajuntaments de Lleida han enviat peticions d’assistència a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per la inestabilitat del terreny per les intenses pluges que s’han registrat aquesta primavera. Es tracta de la Coma i la Pedra, Soriguera, Montferrer i Castellbò, Sant Esteve de la Sarga, Cava, el Pont de Suert, Tremp, Àger i també s’ha sol·licitat l’actuació de l’ICGC a la ribera de Valarties (Aran), segons les dades facilitades per la conselleria de Territori.

Es tracta de peticions que van des d’anar a conèixer la situació sobre el terreny fins a l’elaboració d’un informe de risc geològic. A més, des de la Generalitat van assegurar que l’organisme ha rebut “nombroses peticions i consultes de tot tipus” després dels episodis de pluges i despreniments com el que va costar la vida a dos persones a la carretera de Castell de Mur.

El Pont reclama que l’ICGC estudiï el lliscament del pendent de la carretera que va al nucli de Gotarta

Al Pont, el problema es troba a la carretera a Gotarta, afectada en set o vuit punts del traçat. El consistori ha enviat una petició a l’ICGC perquè estudiï els moviments de la muntanya per conèixer-ne quins són les mesures de correcció adequades per evitar despreniments sobre la via i frenar el lliscament del pendent.

L’alcalde, Josep Antoni Troguet, va assegurar que “el problema de les allaus de roques en aquestes carreteres s’ha vist agreujat per les pluges” i va assenyalar que una part de la localitat es troba sobre una zona de guix i s’hi han registrat moviments de terra.

Per la seua part, el primer edil d’Àger, Lluís Ardiaca, va assegurar que han preguntat a l’institut si hi ha alguna línia d’ajuts per millorar i consolidar el cingle que hi ha davant de l’ermita de la Pedra, al Montsec, on va caure una pedra d’unes tres tones. Va afegir que membres de l’ICGC “van valorar les actuacions en uns 30.000 euros”. La Coma i la Pedra ha sol·licitat un informe sobre la zona de la carretera de coll de Jou, on hi va haver una allau de roques, “per detectar si hi ha perill de nous despreniments”, segons va explicar l’alcalde, Jordi Oriol.

Així mateix, a Tremp van encarregar fa temps un estudi de risc per unes roques que podrien precipitar-se sobre unes granges al nucli de Gurb. L’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, que és fill de la parella que va morir a Castell de Mur, va explicar que al seu municipi s’han registrat nombrosos despreniments i va assegurar que “la muntanya ens cau a sobre”.

Els geòlegs visitaran Mencui aquesta setmana Tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya visitaran al llarg d’aquesta setmana el poble de Mencui, a Soriguera, on els veïns denuncien que han aparegut esquerdes en alguns dels carrers del nucli després que el pendent en el qual es troba la població hagi presentat un lliscament d’1,5 metres (vegeu SEGRE d’aquest divendres), segons van assegurar fonts de la Generalitat. L’alcalde, Josep Ramon Fondevila, va assegurar que “ara fa bon temps i no plou”, però en cas que es registrin precipitacions “poden fer molt mal”, perquè les esquerdes podrien fer-se més grans. Així mateix, Fondevila va afirmar sobre aquesta qüestió que “el que queda clar és que s’han de prendre mesures correctores”. En aquest sentit, la intenció de l’ajuntament és presentar a la Generalitat l’estudi de risc geològic de l’ICGC “perquè hi aporti finançament”, perquè “el consistori no pot finançar aquests treballs” per consolidar el pendent i frenar els despreniments a Mencui, on viuen una dotzena de persones.

tracking