SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Plataforma per exigir més control sobre els óssos i apareixen més cries

Associacions ramaderes i UP s’uneixen per reclamar fer fora Goiat i regular la presència d’aquesta espècie || Rescaten un cadell d’ós a França i n’albiren tres més

La reunió de ramaders ahir a la seu del Conselh Generau d’Aran.

La reunió de ramaders ahir a la seu del Conselh Generau d’Aran.C. VILLAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Associacions del sector ramader i el sindicat Unió de Pagesos (UP) van acordar ahir constituir una plataforma que reclamarà el trasllat de l’ós Goiat i exigirà a les administracions més control de la presència d’aquests plantígrads per evitar perjudicis a la ramaderia. Després d’una reunió celebrada ahir a la nit a la seu del Conselh Generau d’Aran, van avançar que el primer pas de l’entitat serà reclamar a la Generalitat informes sobre quants óssos hi ha a la serralada i “els que hi caben” per exigir una gestió efectiva.

Alguns dels participants en la reunió plantejaven l’inici immediat de mobilitzacions per protestar pels atacs dels óssos a ramats, com la prevista a Castanesa per divendres que ve. No obstant, van acordar ajornar-les i mirar primer de negociar amb les administracions. Membres del col·lectiu van apuntar que, si bé hi ha acord sobre la necessitat de repatriar Goiat a Eslovènia, també cal solucions que garanteixin el futur de la ramaderia extensiva davant del creixent nombre d’óssos.

Ramaders es manifestaran en protesta pels atacs dels óssos divendres que ve a Castanesa

Precisament, l’albirament de quatre cadells més aquesta última setmana podria elevar ja a més de cinquanta la població d’aquesta espècie al Pirineu, després que el mes de juny passat es detectessin els primers quatre exemplars nascuts l’hivern passat. El primer va aparèixer la setmana passada apartat de la seua mare, sol al marge d’una carretera a la localitat francesa de Fos, a prop de la frontera amb Aran. Alertats per veïns del poble, membres de l’equip de seguiment francès la van rescatar, la van alimentar i van tornar a alliberar-la amb un emissor GPS a l’orella per seguir-ne els moviments. Així mateix, l’associació Pays de l’Ours, que reuneix ajuntaments i associacions favorables a l’ós, va divulgar ahir l’albirament d’una femella amb tres cadells a la zona de l’Arieja, a l’espera de verificar si són nous o bé són els que es van fotografiar el mes de maig.

La reunió de ramaders ahir a la seu del Conselh Generau d’Aran.

La reunió de ramaders ahir a la seu del Conselh Generau d’Aran.C. VILLAR

tracking