SEGRE

SERVEIS INVERSIÓ

Endesa invertirà 47 milions a Lleida en dos anys i preveu eliminar els microtalls

La companyia elèctrica Endesa executarà durant aquest any i el 2019 un pla extraordinari d’inversió dotat amb 19,1 milions d’euros, que preveuen 134 projectes repartits entre totes les comarques lleidatanes per pal·liar els efectes de temporals, la fauna i reforçar la xarxa elèctrica per garantir la continuïtat del servei a Lleida.

Operaris d’Endesa canviant ahir els aïllants d’una torre a Almenar.

Operaris d’Endesa canviant ahir els aïllants d’una torre a Almenar.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa invertirà 47,68 milions d’euros durant aquest any i 2019 per millorar i reforçar la xarxa elèctrica de les comarques lleidatanes i Aran amb l’objectiu d’evitar els microtalls i incrementar la qualitat del subministrament de 240.000 clients de la demarcació. El pla biennal d’inversions de la companyia es divideix entre les actuacions ordinàries, que contemplen 28,58 milions d’euros i les extraordinàries, denominades Pla Lleida, i que tenen una partida pròpia de 19,10 milions (inicialment era de 21,7 milions).

L’elèctrica ha aprovat aquesta inversió davant de la necessitat de renovar la xarxa a les comarques lleidatanes i, especialment, després d’un episodi de microtalls i una apagada durant una nevada el 2017 que van derivar en un expedient sancionador de la Generalitat, que va demanar incrementar la inversió. Fonts de la companyia van assenyalar que aquest procés no està tancat i que l’elèctrica ja ha presentat al·legacions.

La companyia projecta millores per reforçar la qualitat i la continuïtat del servei a Lleida

A més, van apuntar que amb independència de l’expedient sancionador, la companyia ja havia previst un pla d’inversió per a Lleida.

El pla extraordinari (Pla Lleida) preveu implementar 134 projectes entre tot el territori per adequar les línies (5,5 milions), renovar la tecnologia de les instal·lacions (846.000 euros), substituir cables (5,3 milions), instal·lar telecomandaments dels centres de transformació (3,9 milions), la construcció de noves línies (2,5 milions) i canvis de tensió de part de la xarxa existent (883.000 euros).

Tots els projectes (ordinaris i extraordinaris) es faran de forma simultània per millorar la fiabilitat de les infraestructures i reforçar el servei, a banda de dotar Lleida amb els últims avenços tecnològics, millorar la qualitat i la continuïtat del servei evitant els talls de subministrament.

Precisament, ahir es van presentar a Almenar aquestes actuacions que s’han estrenat amb la reforma d’una línia d’alta tensió a 132 KV que evacua l’energia generada per les centrals hidroelèctriques d’Alfarràs, Canelles, Escales, Montanyana, Pont i Santa Anna i la deriva des del Pont de Suert fins a Lleida, creuant fins a 24 municipis en uns 100 quilòmetres. Actualment s’està actuant en un tram de 32 quilòmetres i es procedeix a canviar els antics aïllants de porcellana de les torres elèctriques per uns de nous més resistents a inclemències meteorològiques com la pedra o la descàrrega de llamps, així com el xoc d’aus o vandalisme i trets de caçadors, per exemple.

En total es canviaran 1.500 aïllants que tenen la funció de protegir i evacuar l’energia dels llamps cap a terra. Aquestes proteccions són més lleugeres i més resistents perquè estan fabricades amb una base de fibra de vidre i silicona i aporten significatius avantatges respecte a les anteriors, que eren de porcellana. Està previst que el canvi d’aquests protectors del primer tram de la línia finalitzi al novembre i compta amb una inversió de 644.000 euros.

La inversió a Catalunya supera els 600 milions

El pla inversor d’Endesa per als propers tres anys suposarà per al conjunt de Catalunya 613,8 milions d’inversió per a 632 projectes, dels quals 208 milions seran per a subestacions i diversos centres de distribució i 166,3 milions, per a la xarxa elèctrica de mitja tensió. D’aquests 613,8 milions, un 8,5 per cent representa la inversió de l’elèctrica per a les comarques lleidatanes.

Operaris d’Endesa canviant ahir els aïllants d’una torre a Almenar.

Operaris d’Endesa canviant ahir els aïllants d’una torre a Almenar.LLEONARD DELSHAMS

tracking