SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Aran farà el nou 'manual' per als conflictes amb óssos

El Conselh redactarà un nou protocol per al Pirineu || Ramaders es manifesten avui a Castanesa pels danys a la ramaderia

Ramat de cabres al municipi de la Vall de Cardós.

Ramat de cabres al municipi de la Vall de Cardós.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Conselh Generau d’Aran redactarà un nou protocol amb què fer front a conflictes amb óssos al Pirineu, després de constatar que l’actual no s’ajusta a les característiques d’aquest territori. Així ho van acordar dimarts l’administració aranesa i la Generalitat. Aquest acord arriba després que tècnics del Conselh hagin provat sense èxit aquest mes moltes de les mesures que preveu el protocol per allunyar el mascle Goiat de nuclis habitats i per dissuadir-lo d’atacar bestiar equí (vegeu SEGRE del passat dia 6).

El protocol actual és una adaptació de l’utilitzat a la serralada cantàbrica. El Conselh ho creu ineficaç al considerar que, mentre que els óssos càntabres són autòctons, els pirinencs són fruit de reintroduccions en un territori que va passar dècades sense ells i on l’activitat humana s’ha assentat en antics hàbitats d’aquesta espècie. L’administració aranesa portarà la seua proposta de protocol a la Generalitat, que l’haurà de sotmetre al vistiplau de l’Estat.

D’altra banda, ramaders del Pirineu lleidatà i oscenc es manifestaran avui a Castanesa per protestar per atacs de l’ós i danys de la fauna salvatge a la ramaderia extensiva.

La família propietària del més gran d’aquests dos ramats, de 200 cabres, va lamentar que el seu bestiar està exposat a atacs i va assegurar que ja han trobat a faltar alguns exemplars. “La Generalitat ens ha ofert una ajuda de mil euros que no dóna per a res”, expliquen. “El que necessitem és algú que vigili com fan amb les ovelles”, afegeixen. “És l’administració la que ha reintroduït l’ós, els que vivim aquí no tenim per què patir les conseqüències”, van afegir.

Denuncien cabres desprotegides davant d’atacs a la Vall de Cardós

Els ramats d’ovelles al municipi de la Vall de Cardós s’agrupen sota la vigilància d’un pastor els mesos d’estiu per protegir-los d’atacs de l’ós, una mesura que no inclou els de cabres, menys nombrosos amb uns 250 exemplars distribuïts entre dos explotacions.

tracking