SEGRE

TRIBUNALS CRIM

La Fiscalia demana més de 48 anys de presó per al caçador que va matar dos rurals a Aspa

El Ministeri Públic sol·licita que Ismael Rodríguez, autor confés, indemnitzi els familiars de les víctimes amb més d’un milió d’euros || L’acusa de dos delictes d’assassinat amb traïdoria

Ismael Rodríguez Clemente en la reconstrucció dels fets del 21 de gener del 2017 a Aspa.

Ismael Rodríguez Clemente en la reconstrucció dels fets del 21 de gener del 2017 a Aspa.ÒSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia sol·licita una condemna de quaranta-vuit anys i quatre mesos de presó per a Ismael Rodríguez Clemente, el caçador que va confessar haver matat a trets dos agents rurals, Xavier Ribes i David Iglesias, de 43 i 39 anys, el 21 de gener de l’any passat en un vedat de caça a Aspa. El Ministeri Públic considera que el caçador, de 30 anys i de Vacarisses (Vallès Occidental), és autor de dos delictes d’assassinat amb traïdoria en concurs amb un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat, i li demana una pena de vint-i-tres anys i vuit mesos de presó per cadascun.

També li demana un any més de presó per un delicte de tinença il·lícita d’armes perquè no tenia llicència de l’escopeta. L’havia posat a nom d’un amic per al qual la Fiscalia també demana un any de presó, en aquest cas com a cooperador necessari. El fiscal també sol·licita que Rodríguez indemnitzi amb més d’un milió d’euros els familiars de les víctimes, concretament les viudes, els fills i els pares.

El doble crim es va produir el matí del 21 de gener del 2017. Les dos víctimes, Xavier Ribes i David Iglesias, es van atansar al caçador per efectuar una inspecció rutinària. El fiscal afirma a l’escrit que els rurals, després de sol·licitar a Rodríguez que descarregués l’arma, “per evitar ser identificat sense llicència d’armes tipus E, sense permís d’accés al vedat i amb una arma de la qual no era titular, es va girar cap a ells, els va apuntar i va disparar amb la intenció d’acabar amb la seua vida”.

Segons la Fiscalia, el caçador, que sabia que els rurals no anaven armats, estava “aproximadament a una distància d’entre 3 i 6 metres i va efectuar dos trets, un contra cada un d’ells”. Posteriorment, “quan ja es trobaven a terra, s’hi va aproximar i va tornar a disparar”. Fiscalia recorda que l’escopeta utilitzada “estava preparada per disparar únicament tres cartutxos, de manera que per disparar el quart, l’acusat va recarregar l’escopeta”.

El fiscal aplica a l’acusació l’atenuant de confessió. Ismael Rodríguez Clemente va explicar als seus companys de caça el que havia passat cap a les 10.50 hores, “que va motivar que a les 11.39 hores telefonés al 112, comunicant els fets i el lloc on es trobava”.

Per la seua part, les famílies de les víctimes sol·liciten que la pena superi els cinquanta anys de presó. La defensa de l’acusat va anunciar mesos enrere que sol·licitarà que se li imposin vint anys de presó perquè considera que ha de ser acusat de dos delictes d’homicidi “amb els atenuants de confessió i alienació mental transitòria”.

Concretament, van passar d’un total de 15.400 actuacions el 2016 a les 11.300 de l’any passat, un descens del 25 per cent que va ser conseqüència del crim d’Aspa. Els agents rurals de Lleida han patit mig centenar d’agressions durant els últims vint anys , que van des d’amenaces de mort i insults fins a cops, segons assenyala l’Associació de Professionals d’Agents Rurals de Catalunya (Asparc) i Comissions Obreres.

Més mesures de protecció arran de la tragèdia, alguna encara no aplicada

El doble crim va generar un debat sobre la seguretat dels agents rurals. La Generalitat va anunciar diverses mesures, malgrat que algunes encara avui segueixen sense aplicar-se. D’aquesta forma, es va establir patrullar en grups de tres i un dels agents amb arma llarga en controls de caça. Els agents també han fet un curs de formació d’autodefensa i ja disposen de les armilles antibales per a actuacions que comportin riscos com poden ser controls de caça, pesca o accés motoritzat a la muntanya. Tanmateix, encara no han arribat les defenses extensibles i les manilles. Malgrat tot, els controls de caça han disminuït, entre altres raons perquè no se senten segurs.

tracking