SEGRE

MEDI AMBIENT BROSSA URBANA

El Segrià ja desplega mil contenidors a quinze pobles per impulsar el reciclatge

El pla del Segrià per impulsar el reciclatge es va posar en marxa ahir amb l’entrada en servei dels primers contenidors nous de recollida selectiva. Quinze pobles s’han acollit a aquest sistema, que es desplegarà durant les properes dos setmanes, i els vint-i-dos que han optat per la recollida porta a porta començaran a aplicar-la a l’octubre.

Operaris instal·lant els contenidors de recollida selectiva al costat dels vells en una de les illes delimitades per l’ajuntament d’Alfés.

Operaris instal·lant els contenidors de recollida selectiva al costat dels vells en una de les illes delimitades per l’ajuntament d’Alfés.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els veïns d’Alfés, Albatàrrec i Alcanó van començar ahir a tirar les escombraries als nous contenidors de recollida selectiva que es desplegaran fins a finals d’aquest mes a quinze pobles del Segrià. Distribuir un miler d’unitats és el primer pas del pla del consell per impulsar el reciclatge a la comarca, fins ara a la cua de Catalunya al recuperar poc més del 20 per cent dels residus. El seguirà a partir de l’octubre la recollida porta a porta en 22 municipis més, i haurà de culminar el 2020 amb la reforma de l’abocador de Montoliu, que inclourà noves instal·lacions per separar els rebutjos.

La concessionària de la recollida amb illes de contenidors els va instal·lar ahir a Alfés, Albatàrrec i Alcanó. Demà entraran en servei a Aitona, mentre que Almacelles ha rebut els 156 que s’hi instal·laran a final de mes. Aleshores, un miler hauran d’estar desplegats en aquestes i deu localitats més: Alcoletge, Alpicat, Benavent, Gimenells, Rosselló, Torrefarrera, Torre-serona, Torres de Segre, Vilanova de la Barca i Vilanova de Segrià. L’UTE formada per FCC i Arnó es va adjudicar al febrer aquest servei per un màxim de sis anys per 6,7 milions. Els ajuntaments assumiran a través del rebut de les escombraries la inversió en contenidors i vehicles de recollida, de dos milions.

Alcoletge, Rosselló, Torres de Segre i Gimenells adaptaran el preu que paguen els veïns el 2019

Recursos contra l’adjudicació de la recollida d’escombraries a la resta de la comarca (tret de Lleida ciutat, en mans d’Ilnet) van retardar la firma del contracte del sistema porta a porta fins al mes de juny passat. La concessionària, Sorigué-Norvert, la portarà a terme per 9,2 milions durant un màxim de sis anys. El consell ha iniciat un cicle de presentacions d’aquesta nova recollida en els 22 municipis que l’aplicaran.

L’ajuntament de Montoliu de Lleida espera rebre el projecte executiu de l’ampliació de l’abocador comarcal per tramitar la llicència d’obres. El Consorci de Residus del Segrià, que integra la Generalitat, el consell i la Paeria de Lleida, la va adjudicar a l’UTE formada per Valoriza i Romero Polo després de tres recursos davant del Tribunal de Contractes del Sector Públic que van paralitzar la contractació durant un any. Aquesta contempla millores a les instal·lacions de Montoliu per valor de 14 milions d’euros, que s’hauran d’executar en dos anys, i la gestió de l’abocador durant una dècada amb un cost de més de 25 milions.

Davant dels baixos índexs de reciclatge actuals, el consell espera arribar a un 33% en pobles amb contenidors; i a més del 70% en els de porta a porta. El cost per a cada un variarà en funció de quants contenidors despleguen si opten per les illes; o bé amb quina freqüència recullen les escombraries en el cas del porta a porta. La contrapartida serà reduir les escombraries que entren a l’abocador, gravades amb un cànon cada vegada més elevat.

En algunes localitats com Aitona, Torre-serona, Torrefarrera o Almacelles els consistoris ja tenen aprovat un augment de la taxa d’escombraries davant de la implantació del nou sistema de recollida. En el cas d’Aitona es va incrementar 1,5 euros i el preu arriba als 43,5 euros per habitatge i any. A Torre-serona es va apujar un 30% el preu i l’alcalde, Enric Colom, va apuntar que “és possible que de cara a l’any que ve s’hagi d’augmentar un altre 30%” mentre que a Almacelles l’impost va pujar uns 15 euros, aproximadament. Per la seua part, Torrefarrera va aprovar una pujada de 17 euros i cada habitatge pagarà 99 euros. Alguns dels ajuntaments del Segrià que implantaran la recollida de residus amb el sistema d’illes de contenidors han optat per congelar la taxa d’escombraries que paguen els veïns i revisar-la l’any que ve. Es tracta, per exemple, d’Alcoletge, Gimenells, Rosselló i Torres de Segre, els alcaldes dels quals van explicar ahir que a les ordenances del 2019 “es revisarà el preu, per adaptar-lo al cost real del servei”.

Operaris instal·lant els contenidors de recollida selectiva al costat dels vells en una de les illes delimitades per l’ajuntament d’Alfés.

Operaris instal·lant els contenidors de recollida selectiva al costat dels vells en una de les illes delimitades per l’ajuntament d’Alfés.ITMAR FABREGAT

tracking