SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Ipcena culpa els ramaders pels atacs de l'ós Goiat

Indigna el sector a l’atribuir-los que serveixen menjar “en safata” || No descarten accions legals si repatrien aquest exemplar

Vista aèria de l'ós Goiat a la Val d'Aran.

Vista aèria de l'ós Goiat a la Val d'Aran.CONSELH GENERAU/AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ipcena va culpar ahir els ramaders dels atacs de l’ós al Pirineu. El portaveu de l’entitat ecologista, Joan Vázquez, va assegurar que “la culpa d’aquestes predacions és d’aquells que no compleixen la normativa i li posen la carn en safata” i va assegurar que hi ha molts ramats al Sobirà i a Aran que no van amb pastor, “la qual cosa incita l’ós a atacar, perquè no estan protegits”. Per als ecologistes, si no s’apliquen les mesures s’estan propiciant els atacs i si se segueix la normativa disminuiran a una vintena a l’any, segons Ipcena. “Goiat no està boig i no és el responsable de totes les predacions”, va assegurar Vázquez, que va recordar que aquest exemplar “no va donar problemes” el 2016 i el 2017. Per la seua part, els ramaders van mostrar indignació per les declaracions d’Ipcena. Francesc Bertran, en nom de l’Associació de Ramaders del Pallars, va apuntar que això només demostra “el desconeixement absolut de la ramaderia extensiva de muntanya” que té Vázquez. Bertran va reiterar la petició de retirar els óssos del Pirineu i no només de Goiat, el causant de “pràcticament tots els atacs d’aquest any”. Des de l’Associació de Ramaders van argumentar que l’agrupació de ramats s’ha hagut de fer per la presència de l’ós i van afegir que els ramaders ja saben com cuidar els seus ramats a les muntanyes.

Bertran va assegurar que no canviaran el seu pensament que “els óssos i la ramaderia extensiva són incompatibles”. A més, Ipcena va rebutjar la retirada de Goiat i va criticar que la Generalitat no pot prendre la decisió de forma unilateral perquè “un grup d’experts ha d’opinar i depèn de l’aprovació de països implicats com França o Andorra. També consideren “irresponsable” que el conseller de Territori, Damià Calvet, “hagi cedit” a pressions de ramaders per interessos econòmics en detriment de la conservació del medi i la plataforma nega que Goiat sigui responsable de tots els atacs de què se l’acusa. D’altra banda, Vázquez no descarta emprendre accions legals si Goiat és repatriat.

tracking