SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

La causa per l'incendi mortal d'Horta, paralitzada 9 anys després

La tragèdia en la qual van morir cinc bombers lleidatans el 2009, sense data de judici || El Suprem va obligar a instruir-la de nou, però no s’han fet noves diligències

Imatge d’arxiu d’un helicòpter de Bombers.

Imatge d’arxiu d’un helicòpter de Bombers.BOMBERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La causa judicial per l’incendi que va tenir lloc a Horta de Sant Joan el juliol del 2009 en què van perdre la vida cinc bombers lleidatans segueix avui, nou anys després (es compleixen aquest dissabte), sense data de judici malgrat que dos persones, José Antonio Paz i Lorenzo Ferrer, estan acusades de provocar el foc. El procés està paralitzat després que el Tribunal Suprem ordenés l’any passat instruir de nou la causa al presentar els dos presumptes piròmans un recurs perquè la tragèdia es jutgés amb un jurat popular i no amb un tribunal tècnic. Segons van explicar fonts pròximes al cas, després d’aquesta resolució favorable, l’Audiència Provincial de Tarragona va dictar una interlocutòria d’arxivament i va tornar la causa de nou al jutjat de Gandesa.

Tanmateix, i malgrat comptar amb tota la documentació, des d’aleshores no s’han portat a terme noves proves ni diligències, la qual cosa manté el procés paralitzat per complet. I és que malgrat que algunes de les actuacions portades a terme en la instrucció no cal torarnar a repetir-se, altres sí que seran necessàries perquè siguin instruïdes tal com marca la llei del jurat popular. Malgrat la lentitud, no es descarta que el judici pugui celebrar-se entre finals del 2019 (quan ja hagi passat una dècada) i principis del 2020. Actualment, només la Generalitat i la Fiscalia estan personades en aquesta causa com a acusacions, ja que les famílies de les víctimes es van retirar fa quatre anys del procés al ser indemnitzades de forma conjunta amb més d’un milió d’euros per part de la Generalitat. A l’escrit d’acusació, la Fiscalia va sol·licitar una condemna de dinou anys per als dos acusats i el pagament de sis milions d’euros en indemnitzacions. Els acusa d’un delicte d’incendi, cinc d’homicidi imprudent i un altre de lesions imprudents.

Malgrat la lentitud, el judici podria celebrar-se entre finals del 2019 i principis del 2020

David Duaigües, Jordi Moré, Ramon Espinet, Jaume Arpa i Pau Costa, bombers lleidatans del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), van perdre la vida el dia 21 de juliol del 2009 al quedar atrapats per les flames en l’incendi que havia començat un dia abans. La tragèdia va posar en qüestió el model d’extinció d’incendis a Catalunya i va provocar una tempesta política amb una comissió d’investigació al Parlament.

tracking