SEGRE

SUCCESSOS ESPAIS NATURALS

Tancat 'sine die' Mont-rebei i prohibeixen navegar per l'allau de roques i arbres

El despreniment de terra de dimarts passat al congost de Mont-rebei ha provocat que es mantinguin tancats tots els accessos i prohibida la navegació per l’embassament de Canelles i el riu Noguera Ribagorçana fins a disposar de totes les garanties de seguretat per als visitants d’aquest espai natural, que cada any rep 100.000 turistes.

Bombers i geòlegs de l’ICGC van inspeccionar la zona per saber l’envergadura del despreniment.

Bombers i geòlegs de l’ICGC van inspeccionar la zona per saber l’envergadura del despreniment.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) va informar ahir de la decisió de l'ajuntament de Sant Esteve de la Sarga de tancar sine die el congost de Mont-rebei i prohibir la navegació pel curs fluvial del riu Noguera Ribagorçana al congost i part del pantà de Canelles arran del despreniment de roques i arbres que es va produir dimarts a la tarda i que va tallar el camí paral·lel al riu. L’allau no va causar danys personals i va afectar un tram d’aquest vial d’uns vint-i-cinc metres que va quedar sepultat per la terra. No obstant, la mesura de tancar el congost va arribar ahir després de les valoracions de geòlegs de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Bombers de la Generalitat i tècnics del consell del Pallars Jussà que, després d’una inspecció visual a la zona durant tot el matí i part de la tarda, tant des del mateix punt del despreniment com des d’un helicòpter dels Bombers de la Generalitat, van detectar alguns punts del pendent “susceptibles” de poder desprendre’s.

Per aquesta raó, van precisar que era necessari un informe tècnic que garantís la màxima seguretat per a les persones. També es va prohibir la navegació per les aigües del pantà per prevenir riscos per la caiguda de roques ja que molts usuaris visiten el congost fent rutes en embarcacions o caiacs. L’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, va assenyalar que el tancament respon a la prevenció i “val més ser prudents que haver de lamentar altres danys”.

Va assenyalar que ahir a la tarda els accessos van quedar precintats amb unes malles metàl·liques i que avui des del consistori se sol·licitarà celeritat en l’elaboració d’un estudi més tècnic per obrir al més aviat possible el congost. Així mateix, Navarra va reclamar a les administracions més recursos humans i tècnics per afrontar aquesta incidència i garantir la seguretat dels turistes, “especialment quan l’afluència de visitants és màxima i es poden registrar fins a 2.000 turistes diaris”, va dir. “Des de l’ajuntament no disposem dels mitjans necessaris per netejar la zona i garantir més seguretat”, va dir.

Per la seua part, des de la Fundació Catalunya-La Pedrera, titular de part del congost, van dir que esperen la valoració tècnica dels geòlegs. Al seu torn, el centre d’informació de la Masieta, així com l’aparcament de Sant Esteve de la Sarga, gestionats per l’entitat, estaran oberts per atendre les necessitats dels visitants que arribin fins a la zona. L’entitat va informar els usuaris que tenien efectuada la reserva en línia per aparcar a la zona que se’ls retornaran els diners. Les empreses turístiques que organitzen rutes per aquest espai natural i viatges amb vaixell pel congost es van sorprendre ahir per la mesura de tancar tots els accessos al congost i prohibir la navegació perquè “ens limita totes les activitats a la zona i hem tingut anul·lacions”, van assenyalar.

Van explicar que el punt on es va produir l’allau és més ample i no “existeix tant de perill com a la zona més estreta”, i van reclamar mesures urgents per tal d’obrir aquest espai natural com més aviat millor. El despreniment es va produir a la zona sud del congost, després del pont de ferro, a una hora caminant aproximadament des del pàrquing de la Masieta.

Bombers i geòlegs de l’ICGC van inspeccionar la zona per saber l’envergadura del despreniment.

Bombers i geòlegs de l’ICGC van inspeccionar la zona per saber l’envergadura del despreniment.ITMAR FABREGAT

Bombers i geòlegs de l’ICGC van inspeccionar la zona per saber l’envergadura del despreniment.

Bombers i geòlegs de l’ICGC van inspeccionar la zona per saber l’envergadura del despreniment.ITMAR FABREGAT

tracking