SEGRE

ESPAIS NATURALS REGULACIÓ

El tancament de Mont-rebei ja causa anul·lacions

Primeres cancel·lacions d’activitats nàutiques i d’aventura pel congost en plena temporada turística || Sant Esteve de la Sarga, pendent d’un informe de geòlegs sobre el despreniment

Agents rurals i bombers van tancar els accessos per terra i aigua dimecres a la tarda.

Agents rurals i bombers van tancar els accessos per terra i aigua dimecres a la tarda.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els gestors turístics del Montsec, que organitzen activitats nàutiques a les aigües de la Noguera Ribagorçana i el pantà de Canelles i d’altres de BTT i senderisme pel congost de Mont-rebei, veuen com a l’equador de la temporada turística arriben les primeres cancel·lacions provocades pel tancament del congost a l’espera que se certifiqui la seguretat per als visitants després del despreniment de dimarts passat. Més de mig centenar de persones, directament i indirectament, treballen cada dia en l’organització de rutes, trasllats de turistes i de material, també personal dels càmpings i del sector de la restauració, que ara estan en suspens mentre esperen els informes geològics per reobrir els accessos. “Mont-rebei és l’actiu més important de la zona, sense el congost els turistes se’n van o no arriben”, va dir Enric Maestre, titular d’una firma de caiacs i esports d’aventura a Àger.

“En dos dies ja hem tingut anul·lacions i trucades per dir-nos que sense poder visitar Mont-rebei redueixen l’estada a la zona i prescindeixen de les activitats”, va explicar el titular del càmping de la Vall d’Àger, Josep Maria Mercader. Aquesta és la postura de molts serveis de la zona i la majoria respecten el tancament per motius de seguretat, encara que van apuntar que potser s’hauria d’obrir l’accés d’Àger per Corçà al no haver-hi perill per despreniments en aquella zona, van dir. Tampoc no entenen la limitació a la làmina d’aigua per la Ribagorçana “perquè el punt on es va produir el despreniment és ample i no hi ha tan perill”, va apuntar Maestre. No obstant, esperen l’informe tècnic que ha de certificar la seguretat del pendent i altres punts. Els alcaldes de Viacamp (Aragó), Alfredo Pociello, i d’Àger, Lluís Ardiaca, van assegurar que s’ha de primar la seguretat, encara que la gestió d’aquest incident ha de ser ràpida, especialment a l’estar en plena temporada turística. L’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, va confiar que l’informe geològic estigui llest avui mateix: “A ningú no li interessa tenir el congost tancat, però els tècnics han d’assegurar que el pendent és segur i és estable”, va dir, sobretot al tractar-se d’una època amb molta afluència de visitants. Va sol·licitar ahir mateix aquest informe més tècnic que segons el departament de Territori ha d’estar enllestit avui. Mentrestant, va reclamar mesures per afrontar la neteja de la zona i la implicació de les administracions al revisar aquest punt i l’entorn del congost.

Últim capítol de la llarga sèrie d’allaus després de la primavera plujosa El despreniment de dimarts al congost de Mont-rebei se suma als que s’han anat succeint durant els últims mesos en municipis del Prepirineu i el Pirineu de Lleida després d’un hivern i una primavera molt plujosos com el que va costar la vida a una parella a la carretera de Castell de Mur, pares de l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga.  Aquesta situació ha motivat també que nou ajuntaments de Lleida hagin sol·licitat assistència tècnica a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per la inestabilitat del terreny. Requereixen mesures per saber per què es produeixen lliscaments de terra, reclamen ajuts per evitar danys pitjors i la majoria s’interessa per subvencions per tal de consolidar pendents i punts de muntanya que es podrien desprendre. Alguns d’aquests municipis són Àger, Mencui (Soriguera), el Pont de Suert, Tremp, la Coma i la Pedra, Montferrer i també Sant Esteve de la Sarga.

tracking