SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

L’Estat ‘indulta’ carpes i silurs després de la

La reforma de la llei espanyola de Patrimoni Natural entra avui en vigor i obre la porta a tornar-los a capturar sense mort || La nova norma exigeix que la Generalitat delimiti zones aptes per a la pesca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Estat ha “indultat” peixos com la carpa, el silur i la perca americana després de la sentència del Tribunal Suprem (TS) que les va considerar espècies invasores fa dos anys. Això va suposar l’obligació de sacrificar-los una vegada capturats i impedia pescar-los sense mort i utilitzar-los en repoblacions. La reforma de la llei espanyola de Patrimoni Natural, que entra en vigor avui, obre de nou la porta a tornar-los a l’aigua i també a tornar a repoblar vedats intensius amb truites irisades, una altra espècie afectada per la resolució judicial.

La sentència va xocar amb l’oposició de pescadors i gestors de vedats. La nova norma, publicada ahir al BOE, reconeix que la resolució va generar “una gran preocupació pels seus efectes econòmics i socials” i “suposava la impossibilitat de la pesca esportiva” tret de per eradicar espècies catalogades com a invasores. Per aquesta raó, obre la porta a “naturalitzar” les que fossin al medi natural abans del 2007 (data de la primera llei de Patrimoni), sempre que “presentin un interès social o econòmic”. Això significa que les espècies “proscrites” pel Tribunal Suprem podran tornar a pescar-se sense mort i ser objecte de repoblacions on tinguessin presència abans del 2007, però no en trams de rius i embassaments on s’hagin establert posteriorment. En aquests últims continuarà en vigor l’obligació de sacrificar-los. La reforma legal deixa aque els governs autonòmics delimitin les zones on la presència d’aquests peixos és anterior a 2007. La Federació Espanyola de Pesca considera que això requerirà que la Generalitat adapti l’ordre de vedes a la nova llei. L’entitat va expressar la seua disposició a col·laborar per això amb l’administració, va mostrar la seua confiança que aquesta ho farà “bé i amb rapidesa” i es va declarar satisfeta amb la nova normativa espanyola (vegeu desglossament).

Reforma després de les primeres denúncies a LleidaLa reforma de la llei espanyola arriba quan pescadors han rebut ja les primeres denúncies per capturar espècies foranes sense sacrificar-les. La Guàrdia Civil n’ha cursat 13, mentre que Agricultura té 7 expedients oberts per aquesta raó (com va avançar SEGRE el 3 de juliol). La Federació de Pesca es va declarar des del primer moment contrària a sacrificar peixos i va objectar que no podia fer-se sense que l’administració disposés de mitjans adequats per a la gestió dels cadàvers. El president de la Federació Espanyola, Josep Lluís Bruna, va valorar que la reforma recull el criteri de la UE en tenir en compte aspectes econòmics i socials. Així mateix, considera que aporta “realisme” a la gestió de fauna en masses d’aigua modificades per l’acció humana.

tracking