SEGRE

TRANSPORTS FERROCARRIL

Els nous trens de la Pobla compleixen avui dos anys i superen els 200.000 viatgers anuals

Un llindar que la línia va sobrepassar per primer cop el 2006 i que no havia tornat a depassar des del 2011 || El nou servei impulsa iniciatives de turisme actiu i fins i tot millores urbanístiques a la Pobla

Imatge recent d’un dels trens a la Pobla de Segur.

Imatge recent d’un dels trens a la Pobla de Segur.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos nous trens de la Pobla van complir ahir dos anys en servei superant el llindar dels 200.000 viatgers anuals, una xifra que aquesta línia no assolia des de feia set anys, segons es desprèn de les dades de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Els nous combois, als quals s’haurà de sumar un tercer a partir del 2019, han impulsat iniciatives de turisme actiu i millores urbanístiques a la Pobla de Segur.

L’últim any, 209.432 persones han viatjat als trens de FGC, un nombre que supera notablement les 196.710 del primer any de circulació d’aquests combois. L’entrada en servei amb un augment dels trajectes diaris (sis d’anada i tornada al dia entre Lleida i Balaguer i quatre entre el Segrià i el Pallars) va invertir la tendència al declivi d’aquesta línia, que només va tenir 74.603 passatgers l’últim any d’operativa de Renfe.

La línia va superar per primera vegada els 200.000 viatgers el 2006, un any després que l’Estat traspassés la infraestructura ferroviària a la Generalitat. A partir de llavors, va experimentar un ascens continu que va culminar el 2011 amb 224.600 usuaris. A l’any següent, en meitat de la crisi, l’Executiu català va reduir els trajectes en el marc de retallades pressupostàries. Amb només tres trens d’anada i tornada entre Lleida i Balaguer i un al Pallars, el nombre de passatgers es va reduir a 97.023 el 2012 i va caure sense parar fins al 2016. Això va provocar mobilitzacions sota el lema “Volem el tren”.

L’alcalde de la Pobla, Lluís Bellera, va assenyalar que ara el tren “és un bon servei públic del qual es fa molt ús”, tant la població local com turistes. Nombrosos ciclistes embarquen les bicicletes al tren per recórrer rutes de BTT al Jussà i també l’utilitzen els qui practiquen senderisme a la zona de Collegats. L’antiga estació de trens de la Pobla, tancada des de feia dècades i actualment en obres, haurà de reobrir aquest estiu com a centre de BTT, mentre que l’ajuntament vol embellir l’entorn de les antigues instal·lacions ferroviàries (vegeu el desglossament).

Un museu del ferrocarril a l’aire lliure i un tren més La Pobla projecta convertir en jardins l’entorn de l’estació i conservar part de la infraestructura ferroviària en desús per convertir aquest espai en un “museu del ferrocarril a l’aire lliure”, segons l’alcalde. Per la seua part, FGC planteja que el tercer tren de la línia tingui un interior modular per acollir més bicicletes durant l’època de més afluència de ciclistes.

tracking