SEGRE

TURISME ESPAIS NATURALS

Mont-rebei reobre avui i Sant Esteve busca seguretat i evitar tancar de nou

Demana a la Generalitat estudis sobre risc de caiguda de roques al congost || Nous cartells adverteixen els visitants que el recorren “sota la seua responsabilitat”

Operaris del consell del Jussà van esbrossar ahir el pas pel congost després del despreniment.

Operaris del consell del Jussà van esbrossar ahir el pas pel congost després del despreniment.CONSELL DEL PALLARS JUSSÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El congost de Mont-rebei tornarà a obrir avui al públic, després de vuit dies tancat per un despreniment de roques. Operaris del consell del Pallars Jussà les van retirar ahir mentre que personal de la Fundació Catalunya La Pedrera va instal·lar nous cartells en els accessos a aquest espai natural. Aquests rètols adverteixen sobre la possibilitat de caiguda de pedres i assenyalen que, a partir d’aquest punt, els visitants recorren el congost “sota la seua pròpia responsabilitat”. Per la seua part, l’ajuntament de Sant Esteve de la Sarga ha sol·licitat ja a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) estudis més exhaustius i amplis sobre risc d’allaus a la zona per determinar si són necessàries actuacions preventives per sanejar els pendents.

El consistori pretén així augmentar la seguretat i evitar en la mesura possible nous tancaments en aquest espai natural, que rep cada any uns cent mil visitants. Val a recordar que en els dies següents a l’esllavissament es va prohibir tant el pas com la navegació a Mont-rebei. Tanmateix, aquest últim veto es va alçar abans del cap de setmana i les embarcacions han pogut recórrer el congost des d’aleshores. Malgrat això, les empreses turístiques de la zona han registrat cancel·lacions de reserves d’allotjament i activitats.

L’alcalde, Jordi Navarra, va explicar que tenir un diagnòstic sobre possibles riscos geològics a Mont-rebei és el primer pas per planificar actuacions, i la Fundació va expressar el seu suport a l’actuació del consistori. Malgrat això, Navarra va insistir que “a la naturalesa mai hi ha risc zero”.

D’altra banda, l’ajuntament de Sarroca de Bellera haurà d’invertir aproximadament 50.000 euros a reparar els desperfectes causats per un episodi d’intenses pluges de fa dos mesos. L’alcalde, Josep Ramon Lloret, va explicar que hauran d’arreglar els danys que es van registrar a la carretera que dóna accés a la vall de Manyanet, on l’aigua es va carregar un tros del paviment de la via. Per a aquesta actuació demanaran ajuts a la Generalitat. D’altra banda, la pluja va arrossegar una part de la tanca de la deixalleria de Xerrallo.

Operaris del consell del Jussà van esbrossar ahir el pas pel congost després del despreniment.

Operaris del consell del Jussà van esbrossar ahir el pas pel congost després del despreniment.CONSELL DEL PALLARS JUSSÀ

tracking