SEGRE

AIGÜES REGULACIÓ

Les preses de la Ribagorçana, amb més de 1.000 hm

Els embassaments de la Ribagorçana (Baserca, Escales, Canelles i Santa Anna) van arribar a emmagatzemar a mitjans de juny més de 1.000 hectòmetres cúbics per primer cop en vint anys, a causa dels rècords de precipitacions registrats a la primavera. Aquesta situació va permetre comprovar els sobreeixidors superiors de la presa de Santa Anna.

Santa Anna va obrir els sobreeixidors superiors el dia 19 de juny gràcies a les reserves emmagatzemades per primera vegada en vint anys.

Santa Anna va obrir els sobreeixidors superiors el dia 19 de juny gràcies a les reserves emmagatzemades per primera vegada en vint anys.C.R.P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de la primavera més plujosa dels últims 69 anys amb rècords de fins a 600 litres per metre quadrat entre el març i el maig en diversos punts del Pirineu, la qual cosa va obligar a alleujar pantans i va multiplicar per set els cabals dels rius, els pantans de la conca de la Noguera Ribagorçana (Baserca, Escales, Canelles i Santa Anna) van arribar a embassar més de 1.000 hectòmetres cúbics al juny per primera vegada en vint anys, segons les dades de la Comunitat de Regants del Canal de Pinyana. Es tracta d’una de les conques més ben regulades amb el pantà més gran de Catalunya, Canelles, entre Lleida i Osca, amb 679 hectòmetres cúbics de capacitat. En l’actualitat es troba al 95,5%. Proveeix els regs de Pinyana, l’Aragó i Catalunya i l’Algerri-Balaguer.

A mitjans del mes passat els embassaments de la Ribagorçana van registrar puntes d’entre 1.032 i 1.037 hectòmetres cúbics (davant dels 1.090 de capacitat total), una situació que no s’havia donat en dos dècades, un període en què els pantans han arribat a estar molt per sota de la mitjana a causa d’èpoques de sequera. La conca emmagatzemava ahir un total de 954 hectòmetres, la qual cosa continua sent un rècord a l’equador de la campanya de regs, segons els regants. Aquesta circumstància va permetre fer maniobres per obrir i comprovar l’estat dels tres sobreeixidors superiors de la presa de Santa Anna el 19 de juny passat, una cosa que tampoc s’havia fet des de feia vint anys, i també examinar l’estat de les comportes de fons, segons van indicar les mateixes fonts. Cal remetre’s a la campanya del 2003-2004 per trobar xifres similars en què els pantans de la Ribagorçana van arribar a superar els 924 hectòmetres cúbics, molt menys que els índexs d’aquesta campanya. A finals de juliol, les reserves a Baserca, Escales, Canelles i Santa Anna són molt millors que en les últimes temporades. Baserca es troba al 89,5% de la seua capacitat, Escales al 88,9%, Canelles al 95,5% i Santa Anna, al 67%. Les precipitacions de la primavera també afavoreixen altres embassaments com els del Segre. Rialb es troba al 93,3% i Oliana, al 96,9 (vegeu el desglossament).

Les precipitacions d’aquesta primavera van permetre retardar l’inici de la temporada de regs i fins i tot van portar a suspendre les dotacions a les finques, algunes d’embassades.

En cap de les comunitats de regants no s’ha incrementat la demanda per les altes temperatures d’aquests dies i, de moment, es proveeixen sense cabals complementaris.

Santa Anna va obrir els sobreeixidors superiors el dia 19 de juny gràcies a les reserves emmagatzemades per primera vegada en vint anys.

Santa Anna va obrir els sobreeixidors superiors el dia 19 de juny gràcies a les reserves emmagatzemades per primera vegada en vint anys.C.R.P.

tracking