SEGRE

COMUNICACIONS CIVISME

Espies de l'incivisme sobre rails

Els avisos per altercats, volum de la música i per viatgers amb els peus als seients copen les denúncies d’usuaris de la línia de la Pobla a través d’una app de mòbil || L’any passat es van registrar 38 ‘xivatades’ mitjançant l’aplicació, que permet una resposta gairebé immediata

El tren de la Pobla va registrar entre l’agost del 2017 i el juliol del 2018 més de 209.000 viatgers, la majoria de Lleida a Balaguer.

El tren de la Pobla va registrar entre l’agost del 2017 i el juliol del 2018 més de 209.000 viatgers, la majoria de Lleida a Balaguer.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tren de la Pobla és el germà petit de les línies de Ferrocarrils de la Generalitat però disposa de la mateixa tecnologia que la resta a l’hora de vigilar la conducta dels usuaris i garantir la comoditat del trajecte. L’app de l’incivisme posada en marxa per FGC entre el 2012 i el 2013 permet a l’usuari convertir-se en observador i espia contra les males conductes. A la línia de la Pobla va permetre activar trenta-vuit denúncies l’any passat.

Són només tres al mes, un 0,51% de les alertes en el conjunt de trens que gestiona ferrocarrils (al costat de les línies de Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia), però suposen un bon instrument, i sobretot de ràpida resposta, davant de qualsevol irregularitat o vandalisme.

Els agents d’estació responen a un 44% de les incidències i el 19% es gestionen per megafonia

En aquest context, el 23% del total d’avisos a través de l’app estan relacionats amb aldarulls, seguits per les queixes perquè altres viatgers col·loquen els peus sobre els seients, que copen un altre 21% de les denúncies enviades via mòbil. La música alta centra el 18% de les alertes tramitades i un altre 15% es refereix a la detecció de viatgers que no han pagat l’abonament del trajecte.

Entre la resta, a molta distància, es troben altres incidències com la detecció de fumadors al tren, el llançament de pedres contra els vagons, brutícia, consum d’alcohol, gent a terra o grafitis.

D’altra banda, Ferrocarrils ha detectat que el nombre d’alertes per consum d’alcohol i gent fumant són superiors en festius, mentre que les denúncies per llançar pedres, brutícia, gent a terra o grafitis només s’han donat en dies laborals. Un dels avantatges d’aquest sistema de denúncia és que permet una ràpida resposta i en el cas de la línia de la Pobla els agents d’estació i l’ús d’avisos per megafonia s’utilitzen en un 44% i un 19% dels casos, respectivament, per solucionar la incidència.

Observadors en temps real a tota la xarxa

FGC considera que els viatgers són els millors observadors en temps real a tota la xarxa de ferrocarrils a l’hora de denunciar actes incívics i donar-los resposta. Entre les línies metropolitanes i la de la Pobla aquest sistema va registrar el passat 2017 uns 7.500 avisos a través de l’aplicació de mòbil contra l’incivisme.

El tren de la Pobla va registrar entre l’agost del 2017 i el juliol del 2018 més de 209.000 viatgers, la majoria de Lleida a Balaguer.

El tren de la Pobla va registrar entre l’agost del 2017 i el juliol del 2018 més de 209.000 viatgers, la majoria de Lleida a Balaguer.AMADO FORROLLA

tracking