SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Goiat ja ha atacat bestiar en nou ocasions a França aquest mes

Tres noves ovelles mortes a Aran i al Sobirà per predacions d’un plantígrad

Imatge de l’ovella morta al límit entre el Sobirà i França.

Imatge de l’ovella morta al límit entre el Sobirà i França.PIROSLIFE/TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ós Goiat ha protagonitzat nou atacs a bestiar a França des de principis de juliol, segons van explicar ahir fonts properes al programa PirosLife. Aquest exemplar es troba a l’altre costat de la frontera des de principis d’aquest mes, segons les mateixes fonts, que van assegurar que aquests atacs s’han saldat amb diverses ovelles mortes. Amb aquestes nou predacions, ja serien 24 els atacs registrats de Goiat des del mes d’abril passat a tots dos costats de la frontera. En aquest sentit, les mateixes fonts van confirmar que durant els últims dies s’han registrat nous atacs de plantígrads a bestiar, encara que de moment es desconeix quin exemplar és el responsable d’aquestes predacions. A Baqueira, un ós va atacar una ovella d’un ramat no protegit, mentre que una altra ovella (en aquest cas francesa) va resultar morta després d’un atac d’un altre exemplar al límit entre França i el Pallars Sobirà. Les fonts van explicar que ahir es van trobar amb una altra ovella sense vida al mateix lloc, encara que no van poder confirmar si en aquest cas també havia estat per un atac de l’ós i que això encara estava per determinar. Aquests dos atacs s’afegeixen a l’altre que es va registrar aquesta setmana també a Aran, a la zona del Pla de Beret, on va morir una altra ovella. Així mateix, a Boldís, al municipi de Lladorre, un ramat d’ovelles va fugir al ser espantades, en conseqüència dos de les quals van resultar ferides, encara que en aquest cas es va determinar que podria ser per la presència d’un gos assilvestrat a la zona, ja que el propietari del ramat hauria vist un animal d’aquestes característiques a prop del lloc dels fets.

Cal recordar que la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, es va comprometre a portar la polèmica sobre l’ós Goiat a l’Executiu, després que el Conselh Generau demanés la repatriació de Goiat i que els diferents ramaders es manifestessin a Sort per exigir la captura d’aquest exemplar.

La mort d’eugues en mans de Goiat va provocar que la Generalitat afirmés que aquest exemplar té “un comportament depredador anòmal”, per la intensitat dels seus atacs a ramats i per una tendència a devorar bestiar equí fora del que és habitual, per la qual cosa ja no descarta capturar-lo i traslladar-lo. En aquest sentit, aquesta setmana es va celebrar una trobada tècnica on es va decidir crear un protocol per catalogar plantígrads segons la seua conducta (vegeu SEGRE de divendres)

24 predacions d’aquest exemplar només durant aquest any

Amb els nou atacs de Goiat a França, ja són 24 les predacions d’aquest exemplar des del mes d’abril passat, dotze a Aran, un al Sobirà i onze a França, que s’han saldat amb la mort de sis eugues, quatre poltres, una cabra, més de quatre ovelles i dos ruscos destruïts.

tracking