SEGRE

URBANISME TURISME

La subhasta de Vallfosca es tanca sense ofertes i torna a deixar en l'aire el futur de les pistes

Cap postor va licitar pel camp de golf i el terreny per a hotels i mil habitatges al poble d’Espui || El pla urbanístic condiciona la construcció a reprendre les obres de l’estació d’esquí inacabada

La base del remuntador de l’estació d’esquí inacabada de Vallfosca, a prop del poble d’Espui.

La base del remuntador de l’estació d’esquí inacabada de Vallfosca, a prop del poble d’Espui.FIRMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La subhasta d’actius del grup immobiliari Martinsa Fadesa va acabar divendres passat sense ofertes per al camp de golf i el sòl urbanitzable del resort de Vallfosca, a la Torre de Capdella. Així es desprèn de la informació que han fet pública els administradors concursals una vegada conclosa la licitació. Els lots que incloïen el camp de golf i 130.000 metres quadrats per a hotels i un miler d’habitatges al poble d’Espui consten entre els que no han tingut postors i s’han declarat deserts. Això torna a deixar en l’aire el futur d’aquest complex turístic i de les pistes d’esquí inacabades a la muntanya de Filià.

El procés de liquidació de Martinsa Fadesa deixa oberta la porta que aquests actius sense adjudicar puguin tornar a posar-se a la venda en els pròxims mesos, ja sigui de forma directa o bé mitjançant la convocatòria d’una nova subhasta. De fet, alguns immobles propietat de l’empresa a la Torre de Capdella, com algunes places de garatge i trasters, van quedar des del principi fora d’aquesta primera licitació i figuraven al llistat de l’administració concursal com a “actius reservats per a pròximes subhastes”.

El procés de liquidació deixa oberta la porta a tornar a subhastar el sòl o vendre’l de forma directa

El president de l’entitat municipal descentralitzada (EMD) d’Espui, Francesc Porta, va expressar la decepció pel fet que la subhasta hagi quedat deserta, encara que va apuntar que els lots de Vallfosca es van posar a la venda amb un preu de sortida elevat. Així doncs, la licitació mínima pel camp de golf, construït però mai estrenat, era de 738.686 euros; i al seu torn demanaven almenys 1.751.742 per terrenys en els quals podien edificar-se un màxim de trenta-set habitatges. A més, la construcció en aquests terrenys exigeix complir diversos requisits.

Les llicències concedits a finals de la dècada passada per a la construcció dels hotels i els habitatges destinats a segones residències estan condicionades al fet que el promotor reprengui de forma simultània les obres de les pistes d’esquí. Així ho estableix la planificació urbanística del municipi, que a més dicta que el sector urbanitzable més allunyat del poble (SAU E-2) només pot començar a desenvolupar-se quan el més proper (SAU E-1) ja estigui edificat en almenys un 60 per cent de la seua superfície.

A tot plegat, se suma el fet que l’ajuntament de la Torre de Capdella va exigir en el seu dia un aval de cinquanta-vuit milions d’euros com a garantia que el promotor original completaria les pistes, i que Martinsa Fadesa mai va arribar a formalitzar.

Fallida històrica que va deixar cicatrius a la Torre de Capdella

La fallida de Martinsa Fadesa, la més gran de la història d’Espanya amb un passiu de més de 5.000 milions d’euros, va arribar quan les obres de l’estació d’esquí ja havien començat. La sobtada interrupció dels treballs fa deu anys, el juliol del 2008, va deixar a darrere la base i pilones del que havia de ser el remuntador principal del domini esquiable, així com un camp de golf que va quedar abandonat i s’ha deteriorat al llarg de l’última dècada.

El llarg procés concursal també ha anat acompanyat de litigis entre l’empresa i diverses persones (entre ells veïns d’Espui) que van adquirir pisos en la promoció iniciada per TR Corporació, primera promotora de Vallfosca, i que van passar després a mans de Fadesa abans de la fusió amb Martinsa. Entre els compradors hi ha els que reclamen la finalització de les obres de pisos ja pagats i que actualment segueixen inacabats.

tracking