SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

El sud de l'Alt Urgell pagarà al nord 300.000 € pel litigi de l'abocador

El jutge obliga a liquidar taxes per tirar brossa al dipòsit de la Mancomunitat de l’Urgellet || L’entitat i la meridional inicien contactes per complir la resolució

Imatge d’arxiu de l’abocador comarcal de l’Alt Urgell, a Benavarre.

Imatge d’arxiu de l’abocador comarcal de l’Alt Urgell, a Benavarre.C.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sentència obliga la Mancomunitat Intermunicipal per a la Gestió dels Residus de l’Alt Urgell Meridional, que gestiona els residus dels vuit municipis del sud de la comarca, a pagar 287.158 euros per les escombraries que van tirar entre els anys 2008 i 2010 a l’abocador de Benavarre. Aquesta instal·lació està en mans de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet, gestora dels rebutjos de les onze localitats situades al nord de la comarca. El jutjat contenciós administratiu de Lleida ha resolt a favor d’aquesta última el litigi que enfronta les dos parts des del 2012 pel pagament de les taxes de l’abocador.

Aquesta resolució obliga a liquidar 208.407,91 euros per les taxes impagades i 78.749,88 més d’interessos de demora. La Mancomunitat de l’Urgellet va portar la Meridional als tribunals després que aquesta esgotés els terminis per pagar de forma voluntària per les escombraries abocades al dipòsit de Benavarre. Els representants de les dos mancomunitats de residus de la comarca de l’Alt Urgell han iniciat reunions per buscar un acord que faci efectiva la sentència sense haver d’executar-la per la via judicial.

La Mancomunitat meridional mai ha estat d’acord amb l’import de la taxa per utilitzar l’abocador, que actualment ascendeix a 85,93 euros per tona (dels quals 35,6 corresponen al cànon de la Generalitat que penalitza les escombraries sense reciclar). És una suma que veuen “excessiva” i que va portar que l’entitat traslladés els seus residus a l’abocador del Solsonès entre el 2014 i el 2016.

En els últims anys s’ha plantejat la possibilitat d’integrar les dos mancomunitats que gestionen les escombraries a la comarca, una proposta que no ha donat fruit fins ara. El president de la Mancomunitat de l’Urgellet, Ricard Mateu, considera que “mentre hi hagi deute pel mig serà molt improbable arribar a un acord”.

De fet hi va haver trobades temps enrere per buscar un acord que fes més viable el sistema de recollida de residus de la comarca, però no va arribar a formalitzar-se. L’entitat del sud gestiona directament els residus dels pobles, mentre que la del nord té contractada la recollida a través d’una empresa concessionària.

tracking