SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

Les dos plantes de purins tancades ajornen la reobertura al no tenir primes fins a la tardor

Els amos de la d’Alcarràs i la de Tracjusa, a Juneda, esperaven obrir-les aquest estiu || El TS dóna més temps al nou Govern per complir les sentències que obliguen a restablir aquestes retribucions

Imatge d’arxiu de la planta de purins tancada de Tracjusa, a Juneda.

Imatge d’arxiu de la planta de purins tancada de Tracjusa, a Juneda.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les dos plantes d’assecatge de purins tancades a Lleida ajornaran la reobertura fins a la pròxima tardor, després de mesos de preparatius per posar en marxa aquest estiu tant la d’Alcarràs com la de Tracjusa, a Juneda. Aquest fet es deu que el Tribunal Suprem (TS) ha donat més temps al nou Govern socialista per complir les sentències que, des de fa dos anys, obliguen a restablir les primes a aquestes instal·lacions per generar electricitat després de la retallada que va obligar a clausurar-les el 2014. El ministeri de Transició Ecològica té fins al 22 d’octubre per fixar les noves primes, si bé el sector confia que ho faci al setembre.

La interlocutòria del Suprem del passat 10 de juliol requereix al ministeri “que mostri la major celeritat” i assenyala que, abans del 22 d’octubre, l’ordre ministerial s’haurà de sotmetre a l’aprovació de la comissió delegada del Govern per a Assumptes Econòmics, el pas previ per a la publicació i entrada en vigor. En cas contrari, el Govern “haurà de designar la persona responsable de l’incompliment” i adverteix que aquesta rebrà “una multa coercitiva de mil euros que podrà ser reiterada fins a la completa execució de la interlocutòria judicial”.

El ministeri de Transició Ecològica té fins al 22 d’octubre per complir les sentències del Suprem

Propietaris de plantes i el sector del tractament de purins esperen les noves primes per al setembre

No és la primera vegada que el Suprem amenaça amb sancions membres del Govern per incomplir sentències sobre plantes de purins. Ho va fer el 2017, quan va llançar un ultimàtum al llavors ministre d’Energia del Govern del PP, Álvaro Nadal. L’ordre per restablir les primes per fer-ho es va publicar pocs dies després, si bé va limitar les retribucions a les plantes de fins a 15 anys d’antiguitat. Això va permetre reobrir la de Miralcamp i la de Vag, a Juneda, però va deixar fora les d’Alcarràs i Tracjusa. El TS va considerar que aquesta limitació “convertia en paper mullat” les seues sentències i va obligar a estendre les retribucions fins als 25 anys. Un altre any de retard després, va tornar a amenaçar amb multes a l’Executiu del PP poc abans de la moció de censura.

tracking