SEGRE

EMERGÈNCIES BALANÇ

Les comarques de Lleida registren 35 incendis forestals aquest estiu

Un foc a Lladurs, al Solsonès, va calcinar ahir 4.700 metres quadrats || En marxa una aplicació per mostrar les zones afectades durant els últims trenta-dos anys

Vista de l’incendi forestal declarat ahir a Lladurs, al Solsonès.

Vista de l’incendi forestal declarat ahir a Lladurs, al Solsonès.BOMBEROS DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La campanya d’estiu està sent relativament tranquil·la a les comarques lleidatanes. En el que va d’estiu, s’han registrat un total de trenta-cinc incendis, una xifra per sota de la de l’any passat. Segons dades proporcionades pels Agents Rurals, entre l’1 de gener i el 29 de juliol d’aquest any s’han comptabilitzat trenta-cinc incendis forestals a la província que han calcinat poc més de 40 hectàrees. La superfície forestal afectada pel foc a les comarques de Ponent representa gairebé el 40% del total de Catalunya, amb la Noguera com la comarca catalana amb més hectàrees calcinades aquest estiu. Per nombre d’incendis, el Segrià n’ha registrat un total d’onze, seguida de la Noguera i el Pallars Jussà, amb cinc cadascuna, i l’Urgell, amb quatre. En el conjunt de Catalunya, fins al 29 de juliol es van comptabilitzar 195 incendis amb una superfície forestal afectada de 101,3 hectàrees.

En tot l’any passat, Lleida va registrar 128 incendis forestals, dels quals el 33% els va causar una negligència, gairebé la meitat en una crema agrícola. Després de les negligències, els accidents (línies elèctriques o màquines) són la segona causa a Ponent i els intencionats, la tercera. Malgrat que l’any passat es van registrar el doble d’incendis que el 2016, la superfície afectada es va reduir a la meitat.

Ahir, els Bombers de la Generalitat van sufocar un incendi forestal a Lladurs, al Solsonès. L’avís es va rebre a les 12.29 hores a la zona del Pla del Roures i es van activar cinc dotacions aèries i set de terrestres dels Bombers. L’incendi, que es va donar per extingit cap a les sis de la tarda, va afectar 4.700 metres quadrats.

Per visualitzar la distribució i els efectes territorials de tots els incendis forestals, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha desenvolupat l’aplicació mòbil Foc al Bosc, que permet veure els focs registrats els últims trenta-dos anys en el conjunt de Catalunya. L’aplicació permet buscar incendis a través d’un llistat i un mapa i filtrar per dates. A més, en el cas dels produïts des del 2004, es pot visualitzar el bosc abans i després de l’incendi, així com la recuperació de la massa forestal afectada amb el pas del temps.

tracking