SEGRE

FESTES REIVINDICACIONS

El rebuig de les mines de tungstè arriba a la Pujada al port de Salau

Més de 600 persones van participar ahir en aquest agermanament occitanocatalà || Els actes oficials es van centrar a recordar els presos i demanar-ne l’alliberament

Foto de família de les més de 600 persones que es van reunir ahir al port de Salau.

Foto de família de les més de 600 persones que es van reunir ahir al port de Salau.CAOC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 600 persones van participar ahir en la XXXI Pujada a Salau organitzada pel Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), una edició en la qual els actes oficials es van focalitzar en el suport als presos independentistes i als exiliats i en la crítica per l’actual falta de llibertats a Catalunya.

Segons l’organització, tant els participants que van venir de la zona occitana com catalana van fer front comú a l’hora d’exigir llibertat per “als activistes catalans”.

Durant el viatge de pujada, alguns participants van expressar les queixes contra el projecte per a l’extracció d’or i tungstè (material que s’utilitza en bombetes i xips) previst a la zona.

Tant el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu i Aran, Marc Garriga, com l’alcaldessa pedània d’Isil, una de les poblacions afectades, Sofía Isús, van remarcar la profunda oposició que suscita al territori.

Garriga va posar èmfasi en el fet que aquesta possibilitat entraria en contradicció amb els criteris de protecció d’una àrea inclosa dins del parc Nntural, que aquest any celebra els quinze anys de la seua creació. A més, es va anunciar la creació del parc natural de les Tres Nacions, que es farà aquest mes.

Al seu torn, Isús va indicar que s’està treballant amb responsables d’un i l’altre costat de la frontera per canalitzar l’oposició a les mines. Un altre dels temes dels quals es va parlar durant la pujada al port va ser la possibilitat de recuperar el funicular que durant els primers anys del segle XX va servir per portar fusta dels boscos de Bonabé a Salau i del qual encara queden restes.

Front per la falta de llibertat a Catalunya

A més de demanar la llibertat per als presos independentistes, la jornada també va servir per denunciar la falta de llibertats a Catalunya, una reivindicació que va comptar amb el suport dels assistents de la zona occitana.

Com cada any, després de la pujada es van cantar i ballar danses tradicionals després d’un dinar a base de productes de la terra, un acte que va durar tot el matí.

Foto de família de les més de 600 persones que es van reunir ahir al port de Salau.

Foto de família de les més de 600 persones que es van reunir ahir al port de Salau.CAOC

tracking