SEGRE

FAUNA PESCA ESPORTIVA

La Generalitat restablirà al novembre la pesca sense mort de carpes i silurs a Lleida

Adapta la normativa a la nova llei estatal que els ‘indulta’ arran de la sentència del Suprem que obligava els pescadors a matar-los || El Govern delimitarà zones on poder tornar-los a l’aigua després de la captura

Repoblació de barbs al tram del Segre al seu pas per Balaguer.

Repoblació de barbs al tram del Segre al seu pas per Balaguer.ARIADNA SÁNCHEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat restablirà al novembre la pesca sense mort de la carpa, el silur, la truita irisada, la perca americana i altres peixos que el Tribunal Suprem va declarar espècies foranes el 2016. Aquesta sentència impedia utilitzar-los per a repoblacions i alliberar-los un cop fossin capturats, la qual cosa obligava a sacrificar-los.

El departament d’Agricultura va avançar que ja treballa per adaptar la normativa sobre pesca continental a la nova llei estatal que ha indultat aquestes espècies, un procés que haurà de culminar en quatre mesos. Es restablirà així la situació anterior a la sentència al cap de dos anys de protestes de pescadors i gestors de vedats.

La nova llei estatal estableix que les espècies afectades per la sentència del Suprem podran tornar a pescar-se sense mort i ser objecte de repoblacions per raons d’“interès social i econòmic”, tot i que només on ja fossin presents de forma habitual abans de l’any 2007, data de la primera llei espanyola de Patrimoni. El text deixa en mans dels Governs autonòmics delimitar les zones on aquests peixos podran ser tornats a l’aigua després de la captura.

Agricultura sotmetrà la seua proposta davant de Territori, competent en matèria d’espècies foranes

El departament d’Agricultura preveu completar aquesta delimitació a l’agost, per sotmetre-la al setembre a consulta davant la conselleria de Territori, que és la que té competències en matèria d’espècies foranes i invasores. Una vegada obtingui el vistiplau, convocarà el Consell Assessor de la Pesca a l’octubre.

Aquest serà últim pas abans de poder publicar la nova normativa catalana al novembre. Fonts pròximes al procés van apuntar que la delimitació d’aquests espais podria ser molt similar als establerts com a àrees de pesca sense mort abans de la sentència del Suprem.

La nova llei estatal autoritza a utilitzar de nou la truita irisada per a la repoblació d’àrees de pesca, encara que només com a mitjà per protegir l’espècie autòctona. En aquest sentit, el departament d’Agricultura va subratllar que “no té entre els seus objectius promocionar la pesca de la truita irisada” i que no la farà servir en repoblacions en les àrees de distribució natural de l’espècie local.

Tanmateix, va apuntar que estudiarà juntament amb la conselleria de Territori i Sostenibilitat la possibilitat de tornar a fer servir la varietat irisada per repoblar “zones de pesca intensiva existents” fora dels espais de la truita comuna.

Alliberen seixanta barbs al tram urbà del Segre a Balaguer

L’Associació de Pescadors Esportius de Balaguer va alliberar ahir al migdia seixanta barbs i uns quaranta exemplars més d’altres peixos autòctons al Segre al seu pas per la capital de la Noguera. Es tractava de peixos que havien capturat prèviament en altres trams del riu mitjançant pesca elèctrica, una lleu descàrrega que els immobilitza durant uns segons per poder atrapar-los amb vida.

L’objectiu d’aquesta operació era afavorir que aquestes espècies autòctones proliferin en els punts del riu on tenen menys presència. El president de l’entitat, Alan Molina, es va mostrar satisfet per haver aconseguit “un bon reforç” per a aquest tram del riu que “fa temps que no dóna resultat als pescadors” i va destacar que han trobat nombrosos peixos autòctons “quan feia anys no se’n veien”.

L’entitat es planteja ara noves reintroduccions de peixos fent servir altres tècniques, informa A. Sánchez.

tracking