SEGRE

ESNOTICIA

Trànsit serà “contundent” amb les conductes de risc al volant

Qualifica l’últim cap de setmana de “nefast” || Més control policial contra l’excés de velocitat, el consum d’alcohol o drogues i distraccions com el mòbil

Vista panoràmica de la rambla Ferran, que ara és una artèria principal de trànsit, però que està desaprofitada pel que fa a l’ús social.

Vista panoràmica de la rambla Ferran, que ara és una artèria principal de trànsit, però que està desaprofitada pel que fa a l’ús social.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, va afirmar ahir que aquest cap de setmana ha estat “nefast” a les carreteres catalanes, després que sis persones perdessin la vida en accidents en menys de vint-i-quatre hores. “Les últimes hores han estat molt dolentes”, va reconèixer Gendrau, que va avisar que seran “el màxim de contundents” i “implacables” amb les conductes de risc i que estan intensificant la presència policial a les carreteres. Disset persones han mort en tretze accidents de trànsit a la xarxa viària catalana aquest agost, segons indiquen dades del Servei Català de Trànsit. Gendrau ja va avisar a començaments del mes de juliol que la situació era d’“emergència viària” després que al primer semestre d’aquest any les víctimes mortals augmentessin un 42% respecte al mateix període de l’any passat.

Fa uns dies, el director de Trànsit assenyalava que hi ha molts factors que originen aquest augment de la sinistralitat, sobretot els mesos d’estiu, durant els quals hi ha més mobilitat. A més, Gendrau va advertir que el factor de la velocitat com a causa d’accidents havia augmentat un 11% respecte al 2017, sobretot en operacions especials, i el consum d’alcohol i drogues es va incrementar un 12%. No obstant, les distraccions són el principal cavall de batalla, amb una presència del 25 per cent com a factor concurrent. “O ens hi posem tots o no en sortirem”, va advertir Gendrau.

Trànsit alerta per l’increment dels accidents en caps de setmana i festius

Una altra de les alarmes a Trànsit és l’augment d’accidents amb més d’una víctima mortal. Gendrau assenyala que un dels motius és precisament aquest increment dels sinistres en festius, amb més ocupació dels vehicles. El 2018, s’han produït setze accidents mortals múltiples, inclosos el de Balaguer i el de Ribera d’Ondara.

A l’anàlisi exhaustiva del primer semestre, Trànsit va alertar que la sinistralitat mortal s’havia disparat un 90 per cent en festius. “La relaxació en moments de lleure i festius acaba produint distraccions, excés de velocitat i confiances que causen víctimes mortals”, va advertir Gendrau. Davant d’aquest augment, s’ha intensificat la presència policial “amb més controls, com de velocitat, i més sancions”. Segons el director de Trànsit, l’objectiu és la visió zero en accidents i “serem el màxim de contundents” per aconseguir-ho, va afirmar.

El departament també es va mostrar a favor de la reforma que prepara la DGT per incrementar les sancions per l’ús del mòbil al volant. El Govern central estudia elevar a entre quatre i sis punts la sanció per l’ús del mòbil, que ara és de tres. Així mateix, estudia que els conductors afrontin amb el seu patrimoni els danys que ocasionin per utilitzar el mòbil o altres dispositius electrònics. Segons va explicar Juli Gendrau, aquestes mesures dissuasives s’han de complementar amb més formació i campanyes de conscienciació. A més, planteja mesures com a França, on s’ha reduït la velocitat en carreteres secundàries.

tracking