SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

França no autoritza a canviar el GPS de Goiat i la Generalitat espera que torni al setembre

Redueix al mínim la localització per satèl·lit per fer durar fins llavors les bateries, gairebé esgotades || Pastors francesos proven de foragitar-lo i fer-lo tornar a Aran amb soroll de cassoles i petards

Goiat, en el moment de la reintroducció al Pallars Sobirà el juny del 2016.

Goiat, en el moment de la reintroducció al Pallars Sobirà el juny del 2016.TIS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ós Goiat fa més d’un mes que és a França, on la Generalitat no pot posar en pràctica els seus plans per “extreure’l” del Pirineu, dos anys després de reintroduir-lo al Pallars Sobirà. Fer-ho passa en primer lloc per capturar-lo i canviar-li el collar GPS, que ja té la bateria pràcticament esgotada, per evitar perdre’n la pista mentre obtenen el vistiplau per al trasllat de les administracions implicades de la UE, Espanya i França. Tanmateix, el Govern francès no autoritza la captura d’aquest exemplar al seu territori, així que el Govern diposita ara les seues esperances que l’animal acabi tornant pel seu propi peu a Aran, tal com ja va fer el 2017.

El departament de Territori va corroborar que hi ha hagut contactes amb França per canviar el GPS en territori gal, malgrat que va apuntar que per ara “sense èxit”. Va puntualitzar que “no hi ha un no definitiu”, encara que els francesos “han deixat clar que són reticents a intervenir i a manipular animals”. Davant d’aquesta situació, la Generalitat ha reduït al mínim les emissions del collar per estalviar bateria i provar de fer-la durar fins que l’ós torni a Aran per poder capturar-lo allà.

El patró de moviments d’aquest exemplar (obtingut precisament de les localitzacions que el collar ha emès durant dos anys) suggereix que podria tornar al setembre. Una vegada a Catalunya, la Generalitat podria posar en marxa l’operatiu. Fonts pròximes van indicar que es tracta de localitzar-lo i anestesiar-lo amb un dard disparat des d’un helicòpter per canviar-li el collar una vegada adormit.

Si bé el Govern francès no es mostra disposat a cooperar amb la captura de Goiat, sí que hi ha francesos disposats a tornar l’ós a Aran. A la localitat gal·la de Sost, última localització coneguda de Goiat, una trentena de pastors van fer sortides la setmana passada per provar de foragitar-lo i forçar-la a travessar la frontera fent sorolls amb estris metàl·lics i pirotècnia, segons van publicar diferents mitjans francesos.

La dificultat de capturar un ós sense localitzadors El collar de color groc del qual penja el dispositiu GPS i dos cròtals del mateix color, amb emissors de ràdio molt menys precisos que el senyal via satèl·lit, distingeixen Goiat entre el prop de mig centenar d’óssos que habiten el Pirineu. Tanmateix, localitzar un exemplar en concret pot ser una tasca en extrem complicada si no porta amb si mateix aparells que delatin la seua posició.

tracking