SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Denuncien més de 50 ovelles mortes pel llop a Odèn

Ramaders de la zona, en un any, per l’últim atac aquest mes

Una de les ovelles que van trobar degollades però no devorades.

Una de les ovelles que van trobar degollades però no devorades.F.SERRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de mig centenar d’ovelles mortes és el balanç que ha fet una família de ramaders d’Odèn des de l’agost de l’any passat i que atribueix a l’atac d’un exemplar de llop detectat a la zona ja a l’estiu del 2017. Segons un dels responsables del ramat de gairebé un miler de caps, Florenci Serra, la setmana passada en van desaparèixer una quinzena durant uns dies de pluja i boira i, de moment, se n’han trobat deu de mortes (vegeu SEGRE del dia 11). Precisament, aquesta situació va motivar una reunió entre els ramaders, responsables de la Generalitat, tant de la conselleria d’Agricultura com de Territori i Sostenibilitat, i de l’ajuntament diumenge passat aprofitant la celebració del concurs de gossos d’atura a Odèn. Segons Serra i l’alcalde d’aquest municipi, Pere Vilaginés, el Govern “s’ha conscienciat dels problemes que comporta la presència d’aquest animal salvatge i s’ha compromès a intervenir en l’assumpte, una vegada per sempre”, van indicar.

Serra va remarcar que ja tenen gossos i camps closos electrificats però que el llop mata quan les ovelles estan pasturant. Els atacs suposen greus pèrdues als ramaders del Solsonès, no només pels exemplars perduts, sinó pels avortaments que generen i la consegüent baixada a la producció. “Quedem poques explotacions a la zona i no trobar-hi un solució comportarà el tancament”, va indicar Serra.

Un exemplar detectat fa un any i que “mata per matar”

Tècnics de l’equip de seguiment del llop a Catalunya van confirmar el mes de gener passat la presència d’un exemplar de llop a la zona de Port del Comte, després d’aconseguir diverses imatges el mes de desembre de l’any passat. Els ramaders de la comarca alerten que l’animal salvatge “mata per matar, no perquè tingui gana, i així ho demostra el nombre d’ovelles que es troben degollades però no devorades”. Els amos de ramats, un pare i un fill de la comarca del Solsonès, reclamen compensacions pels caps de bestiar tant morts com desapareguts.

tracking