SEGRE

SERVEIS AIGUA

Lleida té per primer cop en tretze anys aigua potable suficient per no necessitar cisternes

Només se n’han utilitzat en casos d’avaries i incidències en el subministrament i no per falta de cabal || Millores a les xarxes de proveïment se sumen a precipitacions excepcionals des de la primavera

Imatge d’arxiu d’una cisterna d’aigua a Estorm el 2016.

Imatge d’arxiu d’una cisterna d’aigua a Estorm el 2016.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’abundància de pluges des de la primavera passada i obres en els últims anys per garantir el subministrament d’aigua potable han fet d’aquest estiu el primer des de l’any 2005 en què no són necessàries cisternes per proveir pobles de les comarques de Lleida per falta de cabals als rius, fonts i pous on tenen les captacions. Segons van corroborar fonts municipals i empreses dedicades al transport d’aigua, només n’han hagut de fer ús amb motiu d’avaries i incidències puntuals.

El subministrament amb cisternes és freqüent a l’estiu al poble d’Eroles i altres nuclis de la Terreta de Tremp en els quals aquest any no ha calgut portar-les, segons va indicar l’ajuntament. La zona ha registrat pluges excepcionals en els últims mesos i a més compten amb una ajuda addicional. L’alcalde, Joan Ubach, va indicar que un veí de la zona permet de forma altruista captar aigua d’un pou de la seua propietat quan és necessari per assegurar el subministrament.

Tampoc han estat necessàries les cisternes a les Garrigues, on en anys anteriors s’havien utilitzat de forma puntual per subministrar municipis com el Vilosell i la Pobla de Cérvoles. En aquest cas, l’ús de cisternes es devia en bona mesura al fet que aquestes localitats augmenten considerablement la població durant els mesos d’estiu. Josep Setó, president de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, va explicar que aquest any ha entrat en servei l’estació de bombatge instal·lada l’any passat per reforçar el proveïment en aquesta zona.

A la comarca de la Segarra “no hi ha hagut restriccions per falta de aigua en els últims quatre anys”, segons va explicar el president del consell, Xavier Casoliva. Va indicar que l’ens comarcal, que gestiona el subministrament de boca per delegació dels ajuntaments, ha reforçat en els últims anys la dotació del sud de la Segarra, on s’havien registrat la major part de problemes de subministrament en el passat.

Les incidències que han afectat l’aigua per al consum humà a Lleida han estat a causa de problemes puntuals en el sistema de subministrament o de la qualitat de l’aigua, i no a la disponibilitat de cabals en les captacions. Malgrat tot, algun poble ja ha advertit els seus veïns sobre la necessitat de no malgastar l’aigua de boca per a altres usos com regar jardins (vegeu el desglossament).

Un poble d’Aran emet un ban que exigeix no malgastar-laTenir assegurat el subministrament d’aigua potable no depèn únicament de l’abundància dels cabals, sinó també de l’ús que se’n fa. Un exemple d’aquest fet és el poble de Gessa, a Naut Aran. L’entitat municipal descentralitzada (EMD) que el governa ha emès aquest mes un ban per exigir a tots els habitants de la localitat que no malgastin el subministrament de boca, després de constatar setmanes enrere que el dipòsit que proveeix el poble s’estava quedant buit.

tracking