SEGRE

El nombre d'incendis causats per la sega cau un 80% en set anys

L'Urgell encapçala les hectàrees cremades aquest estiu, amb 33

Un equip de prevenció de la campanya de la sega.

El nombre d'incendis causats per la sega cau un 80% en set anysGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega s’ha reduït en més d’un 80% des que el departament d’Agricultura va posar en marxa fa set anys la campanya de prevenció. Aquest estiu s’han produït sis incendis que han cremat 48,08 hectàrees, la meitat que l’any passat, segons el balanç que ha fet la Generalitat. D'aquestes hectàrees cremades, 33,7 corresponen a l'Urgell, 8,1 a la Segarra i 6,2 a la Noguera. L’any 2018 les comarques centrals s’han vist afavorides per les abundants pluges de la primera meitat d’any. En canvi, les comarques el Pla de Lleida han tingut dèficit pluviomètric, però això no s’ha vist transformat en un nombre d’incendis i d’hectàrees cremades important.

En aquest període de set anys de campanya de prevenció durant la sega, la tendència està sent favorable a la majoria de comarques cerealístiques, ja que van a la baixa tant el nombre d’incendis com les hectàrees cremades.

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, amb humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. A més, aquest perill d’incendi es concentra normalment en unes franges horàries determinades.

El dispositiu de vigilància del departament d’Agricultura està format per Agents Rurals de les deu comarques afectades, unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i per Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). També hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, com una eina per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.

El dispositiu s’ha ampliat aquest any a l’Alt Empordà, Baix Empordà i Gironès, que s’han afegit a les comarques on ja es duia a terme: l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l’Urgell. En total, la Campanya de la Sega es duu a terme a deu comarques i engloba quasi el 67% de la superfície de conreu del territori català.

tracking