SEGRE

SOCIETAT SUCCESSOS

Els Mossos d'Esquadra eviten aquest estiu que una nena de Mollerussa pateixi una mutilació genital

Al juny van rebre una alerta davant d’un viatge de la petita amb els seus pares al seu país d’origen || Aquest any s’han detectat una dotzena de casos de risc en el conjunt de Catalunya

Concentració la setmana passada per la mort d’una dona en mans de la seua parella a Granada.

Concentració la setmana passada per la mort d’una dona en mans de la seua parella a Granada.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra han evitat aquest estiu que una nena de Mollerussa fos víctima d’una mutilació genital femenina. Segons va informar la policia catalana a aquest diari, el mes de juny passat van rebre una alerta que una menor de la capital del Pla d’Urgell podria estar en risc de patir una ablació.

L’alerta va saltar abans que la nena se n’anés de viatge amb els pares al seu país d’origen. La mutilació genital femenina és una pràctica que es concentra en països de l’Àfrica, l’Orient Mitjà i Àsia. En el cas de Mollerussa, els Mossos van activar el protocol de protecció per a aquests casos, posat en marxa l’any 2002 per fer un seguiment policial i judicial quan hi ha famílies que han de viatjar als seus països d’origen i se sospita que un dels motius del viatge pot ser sotmetre les nenes a aquesta mutilació.

Segons aquest protocol, els agents el primer que van fer després de rebre l’alerta va ser parlar amb la família de la menor de Mollerussa per explicar-los que aquesta pràctica està prohibida. També es va sotmetre a una valoració pediàtrica la nena abans del viatge i a la tornada per comprovar que efectivament l’ablació no es va portar a terme.

Els Mossos asseguren que si es detecta més risc, que no va ser el cas de Mollerussa, poden sol·licitar autorització judicial per prohibir el viatge. És una mesura de protecció que s’ha acordat en una ocasió a Ponent. L’any passat, l’Audiència de Lleida va decretar que dos nenes de 2 i 9 anys de la Segarra no podien sortir d’Espanya davant del risc elevat que els seus pares les sotmetessin a una ablació al seu país d’origen, Mali.

En aquell cas, la veu d’alarma la va donar el col·legi de les menors. El tribunal va retirar el passaport a les nenes fins que aquestes complissin 18 anys. Qualsevol viatge a l’estranger havia de ser autoritzat per l’Audiència. Fins al segon semestre d’aquest any, els Mossos d’Esquadra han detectat una dotzena d’alertes per casos d’ablació: una a Ponent, sis a Barcelona, tres a Girona i dos a Tarragona.

Entre els mesos de gener i març del 2017, la policia catalana va evitar que una altra menor de la comarca del Segrià fos víctima d’aquesta brutal pràctica al detectar un viatge de risc a Mali. Des del 2008, els Mossos han evitat més d’una vintena de casos a les comarques lleidatanes.

La xifra de nenes d’origen migrant amb risc de patir una ablació a Lleida ha augmentat un 40% en quatre anys, segons un estudi de la UAB i la Fundació Wassu. Segons el Mapa de la Mutilació Genital Femenina a Espanya, Lleida és la segona ciutat catalana amb més dones en risc, amb prop de 1.300. A tota la província, el nombre s’eleva fins a gairebé 2.800.

Augmenten un 8 per cent les denúncies per violència masclista i familiar Les denúncies davant dels Mossos d’Esquadra per violència masclista han augmentat més d’un 8% en l’últim semestre. Segons les últimes dades fetes públiques per la policia catalana, entre els mesos de gener i juny d’aquest any s’han registrat 473 denúncies de dones que havien patit violència per part de les parelles o exparelles a les comarques del pla i del Pirineu, un 8,4 per cent més que l’any passat en el mateix període.

Així mateix, els Mossos han arrestat 145 homes per maltractaments, tres més que l’any passat, mentre que han atès 467 víctimes. A aquestes alarmants xifres s’han de sumar les dones que denuncien haver estat maltractades d’alguna forma en l’àmbit familiar. D’aquesta manera, en el segon semestre d’aquest any s’han comptabilitzat 93 denúncies a les comarques lleidatanes, un 8% més.

Val a destacar que els Mossos d’Esquadra han arrestat més menors com a presumptes autors d’aquesta violència. Fins al juny, es van detenir 29 persones per violència familiar, dels quals quatre eren menors (tres més que l’any passat). En total, la policia catalana ha atès 121 dones víctimes de violència familiar a Ponent i el Pirineu.

tracking