SEGRE

ADMINISTRACIONS FISCALITZACIÓ

Els últims 4 pobles sense retre comptes els posen al dia per evitar perdre subvencions

Ponts els ha enviat a Sindicatura, Bausen ho farà aquest mes, Cava hi treballa i Bell-lloc no els va aprovar || El termini per presentar els del 2016 va expirar fa gairebé un any i a l’octubre venç el del 2017

Vista del poble de Bausen.

Vista del poble de Bausen.JORDI GUARDIOLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només queden a Lleida quatre municipis que no han complert encara l’obligació de presentar els seus comptes anuals davant de la Sindicatura de Comptes i el Tribunal de Comptes. Segons dades d’aquests dos òrgans fiscalitzadors, es tracta de Ponts, Bell-lloc, Cava i Bausen.

Edils d’aquestes localitats van reconèixer dificultats per complir amb el termini legal, que va expirar fa gairebé un any per a les liquidacions del 2016, i van destacar els seus esforços per posar-los al dia.

En cas contrari, s’arrisquen a perdre subvencions i a la congelació de transferències de fons d’altres administracions. A mitjans d’octubre vencerà el termini per presentar els comptes del 2017.

L’alcaldessa de Ponts, Maria Alba Basomba, va explicar que l’ajuntament ha remès els comptes del 2016 a la Sindicatura fa tot just un parell de setmanes i que aquesta demora no ha arribat a suposar perjudicis econòmics per a l’ajuntament.

Va apuntar que el relleu a l’alcaldia (va substituir Francesc García el setembre del 2017) i la marxa de l’empleada municipal responsable dels comptes els van impedir tancar-los a temps.

Va destacar que van ser inconvenients puntuals i es va mostrar convençuda que a partir d’ara compliran els terminis. L’alcalde de Bell-lloc, Carles Palau, va recordar que el govern en minoria d’Acord Municipal (independents vinculats a ERC) va sotmetre els comptes del 2016 a l’aprovació del ple el passat octubre i que l’oposició els va rebutjar.

Ho va atribuir a “motius polítics” i els va enviar igualment a la Sindicatura, on consten com a pendents encara de “tramesa definitiva”. Els requisits per presentar comptes són similars per a tots els municipis, una cosa que penalitza els més petits, sense gairebé personal municipal per dur a terme aquesta tasca.

És el cas de Cava, de 60 habitants; i de Bausen, amb 53. L’edil de Cava, Joan Gispert (Acord Municipal), va explicar que no han tancat encara els comptes del 2016 per “un error de coordinació”.

“És la primera vegada que ens succeeix una cosa similar”, va dir, i es va mostrar preocupat davant de la possibilitat que altres administracions els deneguin subvencions que han sol·licitat per no retre comptes.

“Els ajuts són fonamentals per a nosaltres”, va apuntar. Per la seua part, el ple de Bausen espera aprovar el dia 30 els comptes pendents des del 2014, la qual cosa suposarà la culminació d’anys d’esforços de l’actual consistori per posar-se al dia (vegeu el desglossament).

L’ajuntament aranès espera desbloquejar uns 190.000 euros Per a l’ajuntament de Bausen, rendir els comptes municipals suposarà desbloquejar uns 190.000 euros del Fons de Cooperació Local que havien quedat “congelats” a l’espera que aquest municipi els presentés.

L’actual govern d’Unitat d’Aran (UA) es va trobar el 2015 liquidacions pendents des de l’any 2010, el bloqueig de transferències de fons per aquesta raó i la impossibilitat d’acollir-se a subvencions com les que sufraguen el salari d’alcaldes i regidors.

L’alcaldessa, Veronique Fontan, va apuntar que des d’aleshores han aconseguit tancar i presentar els que corresponen als exercicis entre els anys 2010 i 2013, i va expressar la seua confiança a poder presentar aquest mes els compresos entre els anys 2014 i 2016 per posar-se finalment al dia.

A banda de comptes pendents, el govern va haver de lluitar amb abundants reclamacions de la companyia elèctrica Endesa per factures impagades.

tracking