SEGRE

TURISME POLÈMICA

Un edil del govern de Vielha impedeix que el municipi limiti els habitatges d'ús turístic

La seua abstenció deixa UA sense la majoria absoluta necessària per aprovar una norma pionera a Espanya || Després de vora un any de moratòria, el consistori volia autoritzar aquest ús sols en cases unifamiliars

La intervenció del regidor Rufino Martínez a l’oposar-se a la limitació per a vivendes d’ús turístic.

La intervenció del regidor Rufino Martínez a l’oposar-se a la limitació per a vivendes d’ús turístic.L. RODRÍGUEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un regidor del govern de Vielha va impedir ahir que l’ajuntament aprovés una normativa pionera a Catalunya i Espanya per limitar els habitatges d’ús turístic (HUT). L’abstenció de Rufino Martínez va deixar el grup d’UA sense la majoria absoluta necessària per aprovar aquesta norma, que plantejava restringir l’ús com a allotjament turístic només a cases unifamiliars.

La proposta només va rebre sis vots a favor d’UA. La regidora de Cs Ane Miren Arteaga es va afegir a l’abstenció de Martínez i quatre dels cinc edils de CDA (un no va assistir a la sessió) hi van votar en contra.

Després de la votació, tant govern com oposició van creure que la proposta s’havia aprovat al tenir més vots a favor que en contra. La secretària municipal va aclarir que canviar les normes urbanístiques per limitar els habitatges turístics requeria la majoria absoluta dels membres de la corporació, assisteixin o no al ple.

És a dir, eren necessaris set vots a favor. El rebuig del ple arriba quan falta menys d’un mes perquè expiri la moratòria d’un any en l’autorització d’aquests allotjaments. L’ajuntament la va dictar a l’espera d’establir una regulació definitiva.

Vielha tenia llavors 140 vivendes d’ús turístic i el seu ascens va anar acompanyat d’una pujada de més del 30% en el preu del lloguer residencial. L’alcalde, Juan Antonio Serrano (UA), va afirmar que la proliferació d’aquests allotjaments provoca “un greu problema” i va assenyalar que continuaran “treballant per facilitar l’accés a habitatge a joves i treballadors”.

Martínez va justificar la seua abstenció amb un discurs més crític que el de l’oposició, en el qual va culpar les administracions de carregar en els amos d’immobles les necessitats d’habitatge en lloc d’adoptar mesures com impulsar pisos socials.

El portaveu de CDA, Àlex Moga, es va mostrar partidari d’una regulació però va valorar que la proposta d’UA és contrària a la normativa i “discriminatòria” a l’establir diferències entre propietaris d’habitatges.

tracking