SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

Almenys cent cigonyes han mort a Lleida electrocutades durant l'última setmana

A les comarques del pla, i 80 exemplars han arribat en aquesta situació des de dilluns al centre de fauna de Vallcalent || La mortaldat creix a l’estiu, però ecologistes reconeixen que la xifra és excepcional

A l’esquerra, diverses cigonyes trobades sota una torre ja mortes. A la dreta, un exemplar atrapat entre els cables d’una instal·lació.

A l’esquerra, diverses cigonyes trobades sota una torre ja mortes. A la dreta, un exemplar atrapat entre els cables d’una instal·lació.PAU BONET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys un centenar de cigonyes han mort electrocutades al xocar contra línies o torres elèctriques durant l’última setmana en comarques del pla com el Segrià, l’Urgell, el Pla i la Noguera.

La conselleria de Territori va reconèixer ahir que fins a vuitanta exemplars presumiblement electrocutats han estat traslladats en el que va de setmana al centre de fauna de Vallcalent, a Lleida, on una necròpsia haurà de confirmar les causes de la mort.

Agents rurals van recollir a més ahir tres exemplars morts a Golmés i quatre més a Ivars d’Urgell, mentre que fonts solvents asseguren que la xifra global supera el centenar. La companyia elèctrica Endesa va afirmar ahir que aquest episodi és semblant al que es va registrar a Osona a començaments de mes, quan setanta aus van morir electrocutades.

Va assegurar que es tracta d’“episodis aïllats i inesperats”, encara que va avançar que demanaran una reunió amb la conselleria de Territori i agents rurals i forestals per analitzar la situació i estudiar possibles mesures.

Va reconèixer que no es tracta d’un episodi normal. No obstant, Endesa va apuntar que ja aplica mesures per evitar que les aus morin electrocutades a les línies elèctriques de la companyia. A Catalunya hi ha dos milions de torres elèctriques.

Per la seua part, l’entitat ecologista Ipcena va afirmar que ja recull informació per presentar una denúncia per aquestes electrocucions. El portaveu de l’entitat, Joan Vàzquez, va apuntar que “aquests episodis succeeixen any rere any”, encara que aquest 2018 “està havent-hi un repunt de la mortaldat”.

Les cigonyes passen per les comarques de Lleida després de sortir des del nord d’Europa entre els mesos de juliol i agost, quan comencen la migració cap a l’Àfrica abans que arribin els mesos amb temperatures més baixes.

Tanmateix, a les comarques del pla ja hi ha uns 500 nius d’aquestes aus, amb aproximadament 1.200 exemplars. Vàzquez va assegurar que una de les línies elèctriques “més perilloses” és la que alimenta l’abocador del Segrià (a Montoliu de Lleida), “on cada any moren un centenar de cigonyes i no compta amb proteccions per a les aus”.

tracking