SEGRE

MEDI AMBIENT ESPAIS PROTEGITS

Quinze municipis de Lleida creen un dels parcs verds més grans amb França i Andorra

El conseller de Territori, Damià Calvet, va firmar ahir la creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions || Una de les àrees protegides transfrontereres més extenses d’Europa, amb més de 430.000 hectàrees

Calvet (seg. der.) amb representants dels altres territoris del Parc Pirinenc de les Tres Nacions.

Calvet (seg. der.) amb representants dels altres territoris del Parc Pirinenc de les Tres Nacions.TERRITORI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els quinze municipis del Sobirà i l’Alt Urgell que es troben dins de l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu van formalitzar ahir la seua unió amb 141 localitats més de França i 2 d’Andorra per promocionar-se turísticament i fomentar la col·laboració mediambiental. El conseller de Territori, Damià Calvet, va firmar ahir a Andorra el protocol de creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions, format pel parc lleidatà i el Parc Natural Comunal de les Valls de Comapedrosa i el de la Vall de Sorteny (tots dos a Andorra) i el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França). Aquesta és una marca d’identitat comuna per a una de l’àrees protegides transfrontereres més extenses d’Europa, amb més de 428.700 hectàrees. El Parc de les Tres Nacions té per objectiu plantejar activitats conjuntes entre els quatre espais naturals i treballar per aconseguir el finançament necessari per impulsar un pla d’accions amb fons propis i també europeus, especialment els POCTEFA (com els que van sol·licitar els dos Pallars per al projecte d’ampliació de la navegabilitat del riu Noguera Pallaresa i també Aran per a la seua ruta cicloturística entre França i la Val).

En l’acte de la firma, al qual també va assistir el ja ambaixador d’Espanya a Andorra i exalcalde de Lleida, Àngel Ros, Calvet va destacar que està previst que aquest any estigui en funcionament la comissió de treball per tal de definir el logotip del parc, les accions que s’han de dur a terme durant els propers anys i l’elaboració d’un mapa divulgatiu del Parc Pirinenc de les Tres Nacions. Així mateix, el conseller va afirmar que el parc pot ser una eina que ajudi a avançar en altres projectes comuns entre els tres països, com per exemple el fet d’intentar aconseguir la certificació de Reserva de la Biosfera Transfronterera. A més, va destacar que també contribuirà a reforçar altres elements comuns com són les falles, una tradició popular molt arrelada, o la llengua occitana.

Impulsaran un pla d’accions conjunt i es constituirà una comissió de treball que les defineixi

D’altra banda, s’ha de destacar que malgrat agrupar-se sota una mateixa marca, els quatre parcs naturals continuaran gestionant-se de forma independent com ara. La diferència és que treballaran conjuntament per divulgar el territori i el seu patrimoni, a més de promocionar-se turísticament de forma conjunta, dinamitzar socioeconòmicament els parcs i els seus municipis i intercanviar experiències en matèria de sostenibilitat i patrimoni natural.

tracking