SEGRE

FAUNA POLÈMICA

La Generalitat ja prepara la captura i expulsió de l'ós Goiat del Pirineu

Aran adverteix que aquest exemplar podria posar en perill el programa de reintroducció de l’ós || El Govern va cobrar uns 2,4 milions per l’alliberament

Goiat, en el moment de la reintroducció al Pallars Sobirà el juny del 2016.

Goiat, en el moment de la reintroducció al Pallars Sobirà el juny del 2016.TIS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat ja prepara la captura i el desallotjament de l’ós Goiat del Pirineu per la seua conducta “anòmala” i els seus reiterats atacs al bestiar i treballa per elaborar el procés jurídic i tècnic per poder fer-ho. El conseller de Territori, Damià Calvet, va explicar ahir a Vielha que s’estan duent a terme “reunions tècniques” entre representants de les administracions que participen del programa de reintroducció de l’ós (Catalunya, l’Estat espanyol, Aragó, Navarra i la Comunitat Europea), per la qual cosa la Generalitat de Catalunya va rebre uns 2,4 milions d’euros del programa Piroslife de la Unió Europea. Calvet va remarcar que s’ha de definir un “nou protocol” perquè es tracta d’una espècie que “està molt protegida” i que les institucions europees segueixen molt de prop qualsevol actuació.

Per la seua part, el síndic d’Aran, Carlos Barrera, va apuntar que en 23 anys d’aquest programa cap ós no ha arribat a generar un “punt de tensió” com el que ha provocat Goiat, al qual s’atribueixen 24 atacs aquest any. Segons Barrera, si no s’expulsa aquest exemplar, podria posar en perill la continuïtat del programa. El síndic va recordar que actualment aquest plantígrad es troba en territori francès i que el seu govern no permet entrar al país veí per canviar la bateria al GPS de Goiat, que es troba sota mínims, per poder continuar tenint-lo localitzat. Així mateix, Calvet va assenyalar que el problema que hi ha actualment amb els óssos a les comarques del Pirineu és “només amb Goiat”, perquè els altres plantígrads “tenen una conducta que es troba dins de la normalitat”.

Elaboraran un estudi per delimitar la població de plantígrads a les comarques de muntanya

Així mateix, el conseller va avançar que s’elaborarà un estudi per delimitar la població d’óssos a tot el Pirineu, que és d’uns cinquanta exemplars, i poder conèixer el territori en el qual habiten.

En la trobada que van mantenir ahir el conseller de Territori, Damià Calvet, i el síndic d’Aran, Carlos Barrera, també es va debatre sobre la problemàtica de l’habitatge a la Val. En aquest sentit, Calvet va anunciar que s’aplicaran mesures de caràcter urbanístic per poder conèixer de quins solars es pot disposar per construir habitatge públic de lloguer a preus assequibles.

Fonts del Conselh Generau d’Aran van apuntar que es demanarà als ajuntaments aranesos quins solars tenen disponibles perquè la Generalitat de Catalunya hi pugui construir aquests nous habitatges que es destinaran a lloguers. Així mateix, la conselleria de Territori durà a terme un estudi de mercat per als treballs previs de les promocions; i elaborarà “una radiografia del mercat secundari”, d’aquells habitatges construïts que es podrien destinar a lloguer social.

Cal recordar que a Aran, la problemàtica derivada de la falta d’habitatge de lloguer no només perjudica els treballadors temporals que es desplacen a la Val durant les campanyes d’estiu i hivern, sinó que també afecta els joves que es volen independitzar, que no troben pisos assequibles, a causa que molts propietaris prefereixen arrendar el seu habitatge a turistes per un preu més elevat que el que ofereixen als treballadors durant tot l’any. A més, els preus del lloguer a la Val d’Aran són uns dels més elevats a tota la demarcació.

A la reunió d’ahir el síndic també va demanar a Calvet una actuació de màxima urgència per tal de reconduir les aigües que estan erosionant i ampliant l’àrea afectada pel despreniment d’un pendent a la ribera de Valarties el 12 de maig passat. El material en suspensió està embrutant les aigües del riu Garona des d’Arties fins a la frontera francesa i, segons el Conselh Generau d’Aran, això pot posar en perill la vida de les truites que habiten a la Garona.

tracking