SEGRE

MUNICIPIS INDÚSTRIA

Una empresa del sector de l'automòbil negocia instal·lar-se a Cervera, on crearia cinquanta llocs de treball

Una empresa del sector de l’automòbil negocia instal·lar-se en aquest espai, on crearia cinquanta llocs de treball || S’afegiria així a altres empreses que han reduït l’atur fins a nivells previs a la crisi

El complex de l’antiga Benetton, tancat des de l’any 2005.

El complex de l’antiga Benetton, tancat des de l’any 2005.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una empresa del sector de l’automòbil, dedicada a l’elaboració i col·locació d’acabats interiors de vehicles d’alt nivell, ultima les negociacions per adquirir les naus de l’antiga Benetton a Cervera. Segons l’alcalde, Ramon Royes, que va rebutjar avançar el nom de l’empresa, està previst que la implantació de la nova companyia suposi la creació inicial d’uns 50 nous llocs de treball i que no descarta en un futur una ampliació als terrenys industrials situats vora l’antiga factoria tèxtil.

Fonts properes a la negociació van reconèixer la setmana passada, en aquest sentit, que ja s’hauria firmat un precontracte per tal d’adquirir l’esmentat equipament.

El complex de l’antiga Benetton suma 4.350 metres quadrats dividits entre tres naus a Cervera

Segons el primer edil, si es materialitza finalment l’operació suposarà un actiu definitiu en la recuperació de llocs de treball a la ciutat, molt afectada pel fantasma de l’atur després del tancament de Lear (2001), de L’Agudana (2009) i de Benetton (2002), empreses que en conjunt generaven més de 1.500 ocupacions.

En aquest sentit, Ramon Royes va recordar que en els últims anys ja es va recuperar l’activitat econòmica a les naus de l’antiga Lear, i també que aquest mateix mes d’agost l’empresa gallega Cortizo ha firmat la compra de 12.000 metres quadrats de superfície, una tercera part dels terrenys de l’antiga L’Agudana.

Per a l’edil, l’obertura paral·lela de diverses empreses del sector de l’alimentació com Mercadona i Esclat/Bonpreu ha generat gairebé un centenar de treballs i ha permès en conjunt reduir l’atur fins a arribar de nou als nivells d’abans de la crisi econòmica, la qual cosa en el cas de Cervera suposa un 50% menys, amb 390 aturats en l’actualitat, un 9% de la població activa.

L’empresa Benetton va tancar les portes l’abril del 2002 i les naus i els terrenys van ser adquirits per la factoria també del sector tèxtil 6KO, que va mantenir oberta la producció i part de la plantilla de seixanta treballadors fins al 2005.

Posteriorment, les naus i els terrenys van ser comprats per un grup d’empresaris de la zona. El complex de l’antiga Benetton disposa d’un total de 4.350 metres quadrats construïts en tres naus, dos de 1.800 metres quadrats i una de 750.

A més, la superfície en terrenys de l’antiga empresa italiana és de 23.000 metres quadrats més.

Un calvari de 17 anys amb la pèrdua de gairebé mil veïns

El tancament de Lear i de les seues empreses auxiliars va abocar Cervera a un declivi. Va coincidir a més que unes altres dos de les grans empreses, Benetton i L’Agudana, seguirien el mateix camí.

Entre el 2006 i el 2016 la ciutat passava de fregar els 10.000 veïns a tenir-ne poc més de 9.000. Els plans consensuats entre Generalitat, sindicats i Paeria portarien fins a Cervera diverses propostes.

Unes s’instal·larien a les mateixes naus de Lear com Cubigel o la que va seguir Electrolux i ACC fins que van tancar el 2009. També es va establir Iberspa i Ciments Molins que s’han mantingut fins avui.

El cert és que el tancament de les tres empreses va deixar tocada la ciutat tant a nivell industrial com els comerços. Es repetia la mateixa història que tres dècades enrere. Llavors la crisi va provocar el tancament d’Iberia, 3VVV, Ferrocolor i el Sindicat.

La situació va provocar un èxode notable de veïns cap a Barcelona.

tracking