SEGRE

FAUNA POLÈMICA

Deixen un vedell ferit a l'oficina del Parc en protesta pels atacs dels óssos

Ramaders del Sobirà el traslladen a Llavorsí i reclamen expulsar els plantígrads

L'acció de protesta ha tingut lloc a l'oficina del Parc Natural de l'Alt Pirineu a Llavorsí.

Ramaders del Pirineu deixen un vedell ferit en una oficina de la Generalitat com a protesta pels atacs d'osUnió de Pagesos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’associació de ramaders del Pallars Sobirà va deixar ahir un vedell ferit de set mesos a l’oficina del Parc Natural a Llavorsí com a protesta davant dels continus atacs d’ós, que segons van denunciar, es repeteixen sistemàticament cada setmana, i per fer visible un “conflicte diari”.

El vedell presentava ferides a les potes davanteres i segons el seu propietari, Manel Montanya, “l’animal s’havia de sacrificar per la gravetat de les ferides”. El vedell va ser atacat el dimarts de la setmana passada a la muntanya de Clavera, al terme de l’EMD d’Isil i Alós, i en l’atac també van morir tres exemplars més i la mare dels vedells encara no ha aparegut.

Manel Montanya va apuntar que l’acció d’ahir vol visualitzar el problema real que hi ha entre l’ós i la ramaderia extensiva. Va insistir que l’objectiu “no és cobrar les indemnitzacions pels animals morts, sinó que no ens els mati l’ós”.

Per això, destinarà el cobrament d’aquesta indemnització a una associació contra el càncer, va assegurar. Al migdia es va retirar el vedell perquè fos sacrificat per un veterinari.

Els responsables de l’oficina del Parc van sol·licitar la col·laboració dels Agents Rurals perquè es fessin càrrec de l’animal. Per la seua part, Genís Bertrán, membre de l’entitat de ramaders, va denunciar la mala gestió que es fa de l’ós a través del programa de reintroducció al Pirineu i, per això, va sol·licitar que es retirin per fer sostenible la ramaderia extensiva.

Els sindicats Unió de Pagesos i Asaja van donar suport ahir a aquesta acció de protesta dels ramaders.

Retirar Goiat seria una acció pionera a Espanya però legítima

El president de la Fundación Oso Pardo, Guillermo Palomero, entitat que forma part del projecte Piroslife juntament amb la Generalitat, el Conselh Generau d’Aran i la UdL, va apuntar ahir que capturar i retirar Goiat del Pirineu seria una acció pionera a Espanya però totalment legítima.

Va explicar que als Alps italians, amb un projecte Life semblant al del Pirineu i amb una població de plantígrads similar, s’han retirat fins a 6 óssos per comportaments molt atrevits amb els humans, per danys reicindentes en la ramaderia extensiva o per perillositat.

“Goiat es pot expulsar si se segueix el protocol d’intervenció que compta, entre altres actuacions prèvies, mesures per dissuadir-lo o accions per intentar canviar el seu comportament. Altrament, és legítim retirar-lo, i reemplaçar-lo seria una opció”, va dir.

tracking