SEGRE

SUCCESSOS EMERGÈNCIES

Fuita d'amoníac en una cooperativa de Torre-serona amb vuit intoxicats i més de trenta evacuats

La fuga es va originar en una cambra frigorífica d’una cooperativa de fruita

Una desena d’empleats van ser examinats pels sanitaris a les portes de Subi.Sat.

Una desena d’empleats van ser examinats pels sanitaris a les portes de Subi.Sat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una fuga d’amoníac provinent d’una cambra frigorífica d’una cooperativa fructícola de Torre-serona va intoxicar vuit persones, que van ser traslladades a l’hospital Arnau de Vilanova i la Clínica de Ponent, a més d’obligar a desallotjar una trentena d’operaris de les instal·lacions. L’incident va ser controlat pels mateixos treballadors.

Una fuga d’amoníac va obligar ahir al matí a evacuar prop de trenta treballadors de la cooperativa fructícola Subi.Sat de Torre-serona, en un incident en el qual vuit operaris van resultar intoxicats de caràcter lleu per inhalació d’aquesta substància tòxica. L’incident es va produir pocs minuts després de les 11.00 hores, quan part del gas es va filtrar durant les tasques de manteniment en una vàlvula d’una cambra frigorífica, segons van explicar fonts del consistori d’aquesta localitat del Segrià.

Quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat es van desplaçar fins a les instal·lacions, situades al quilòmetre 5,5 de la carretera LP-9221, encara que els primers efectius van verificar que els mateixos empleats ja havien tancat la clau de pas i havien controlat la fuita abans de desallotjar la resta de personal de l’empresa. Els Bombers es van encarregar de ventilar la nau durant prop de dos hores, quan només quedava al lloc una dotació. La fuga fortuïta va afectar vuit operaris que es trobaven a prop del lloc dels fets, de manera que sis van ser traslladats a l’hospital Arnau de Vilanova pel Sistema d’Emergències Mèdiques −que va desplaçar preventivament un helicòpter medicalitzat− i uns altres dos a la Clínica de Ponent. Van patir una intoxicació lleu per inhalació d’amoníac però el seu estat no era greu, per la qual cosa a primera hora de la tarda ja havien rebut l’alta.

Fonts de l’empresa van explicar que la substància es va vessar poc abans de les 11.17 hores però que ràpidament va quedar controlat i van alertar els serveis d’emergència per precaució al veure que alguns dels treballadors estaven marejats. En aquest sentit, van apuntar que a la tarda van reprendre l’activitat amb total normalitat.

Treballadors van aconseguir tallar la clau de pas de la substància i els Bombers van ventilar la nau

L’últim incident d’aquestes característiques es va produir a començaments del mes d’agost, quan dos operaris de BonÀrea Cooperació també van resultar intoxicats a Guissona per una fuga de la mateixa substància. En aquest cas, fins al lloc es van desplaçar nou dotacions dels Bombers, que van comprovar que la fuita estava controlada, en el marc del pla d’emergència Plaseqcat, que es va posar en marxa per Protecció Civil. I és que l’amoníac és un gas incolor que resulta tòxic i en petites concentracions pot provocar coïssor als ulls, irritació al coll o fins i tot marejos.

Val a destacar que el desallotjament més important dels últims anys a Lleida ciutat va tenir lloc fa tan sols una setmana, el dia 20 d’agost, quan al voltant de 1.500 persones van haver de ser evacuades de la discoteca Biloba a les quatre de la matinada per un abocament accidental d’àcid clorhídric. Una esquerda a la cisterna d’un camió va obligar a confinar també els clients de dos establiments del polígon El Segre.

Gran dispositiu de mitjans per reduir el risc per a la salut

Els serveis d’emergència van desplegar un gran dispositiu per reduir el risc d’intoxicació, encara que els mateixos operaris que estaven manipulant la vàlvula van tallar ràpidament la fuita i no hi va haver una afectació més gran. En aquest sentit, els Bombers es van limitar a ventilar les instal·lacions mentre que els serveis sanitaris atenien en el moment els afectats per inhalació. Tampoc va caldre activar el Plaseqcat de Protecció Civil, un pla d’emergència a càrrec d’un equip especialitzat i que es fa càrrec de fugues, abocaments, incendis o explosions en establiments que treballen amb productes que suposen un risc per a la salut.

El Govern va obrir una investigació per la fuga d’àcid al polígon El Segre

La Generalitat ja va obrir un expedient informatiu per aclarir les causes de la fuga de cent litres d’àcid clorhídric vessats de forma accidental al polígon El Segre de Lleida el 20 d’agost passat per part de l’empresa Teifer, com ja va publicar aquest diari. La investigació havia de determinar l’estat de les instal·lacions de l’empresa en la qual es va originar la filtració. També els Mossos van recollir el testimoni dels treballadors, encara que fonts solvents van apuntar que la causa de l’abocament seria un porus en una cisterna i van assenyalar que si s’hagués produït durant tasques de càrrega i descàrrega la competència correspondria a Territori i Sostenibilitat.

Una desena d’empleats van ser examinats pels sanitaris a les portes de Subi.Sat.

Una desena d’empleats van ser examinats pels sanitaris a les portes de Subi.Sat.AMADO FORROLLA

tracking