SEGRE

AGRICULTURA AIGUA

La campanya de reg supera l'agost amb les majors reserves als pantans en vint anys

Els embassaments de la Ribagorçana no estaven tan plens per aquestes dates des de fa 2 dècades || Els regadius de Lleida consumeixen en una campanya ordinària l’equivalent a dos cops el pantà de Rialb

Aspersors de reg en una finca de Magraners, a Lleida.

Aspersors de reg en una finca de Magraners, a Lleida.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els regs de Lleida arriben a finals d’agost amb els pantans gairebé al màxim de la capacitat, una situació insòlita en totes les comunitats de regants que encaren la recta final de l’estiu amb prou recursos per a la pròxima campanya. Els embassaments de la Ribagorçana no estaven tan plens des de fa vint anys, segons el president del Canal de Pinyana, Ramon Piqué. Oscil·len entre el 91,4% de Canelles i el 62,7% d’Escales. No obstant, Pinyana continuarà subministrant aigua per a la fruita tardana, ja que la campanya finalitza a primers d’octubre.

Al Segre, Oliana està al 90,3% i Rialb al 81%. El president de la Comunitat de Regants del Canal d’Urgell, Ramon Carné, va assegurar que els dos pantans no havien arribat a aquest nivell en els últims cinc anys. Carné va indicar que se serveixen entre 20 i 25 metres cúbics per segon (el normal són 35) i els torns ja no són tan rigorosos. La campanya acabarà a finals de setembre. L’Aragó i Catalunya no havien tingut Barasona tan ple des de fa 10 anys. Està al 86,6%. Les abundants pluges de la primavera han contribuït a aquesta situació.

Tanmateix, en una campanya normal, els regs de Lleida, és a dir, el Canal d’Urgell, Segarra-Garrigues, Pinyana, Aragó i Cataluna, Algerri-Balaguer, Garrigues Sud i Segrià Sud, entre els més importants, consumeixen uns 900 hectòmetres cúbics, més de dos vegades el pantà de Rialb (amb 403 hectòmetres cúbics de capacitat), segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística del 2016, avalades per la conselleria d’Agricultura.

D’aquests 900 hectòmetres cúbics, més de 550 es continuen administrant per gravetat i reg a manta, mentre que mitjançant el reg per aspersió es gastarien 228 hectòmetres cúbics i el degoteig (que utilitzen sistemes com el Garrigues Sud, el Segrià Sud i totes les superfícies de cultius arboris del Segarra-Garrigues) suposaria un consum de 200 hectòmetres cúbics. Aquestes dades revelen que, encara que el reg modernitzat guanya terreny, no arriba al 50 per cent ni assoleix la mitjana estatal.

Agricultura garanteix la modernització de Pinyana

El secretari general d’Agricultura de la Generalitat, David Mascort, es va reunir ahir amb els regants de Pinyana per revisar tots els projectes de modernització. Segons el president del canal, Ramon Piqué, els esmentats projectes ja estan en marxa i no pararan, tant a l’Horta de Lleida, on afectarà més de mil hectàrees de les partides de Butsènit, Rufea i Malgovern amb el beneplàcit de la majoria dels propietaris de finques, com als cinc primers municipis de la comunitat, Torre-serona, Corbins, Benavent, Vilanova de Segrià i la Portella.

Val a recordar que el mes de maig passat Pinyana va aprovar abordar la modernització per fases per desencallar-la i poder portar-la a terme de forma gradual fins a arribar a les 13.000 hectàrees de la zona regable. Lleida té 192.029 hectàrees regables, la qual cosa representa un 57% del conjunt de Catalunya. Del total de Catalunya, un 54,7% de les hectàrees reguen per gravetat, mentre que la resta ho fan per aspersió o degoteig. Els principals regs són a Lleida.

tracking