SEGRE

ESPAIS PROTEGITS REGULACIÓ

14 denúncies per acampades il·legals al Parc Natural

Campanya de vigilància dels Agents Rurals per preservar els espais protegits || Queixes per les escombraries abandonades

Els Agents Rurals inspeccionen algunes de les tendes d’acampada al Parc Natural.

Els Agents Rurals inspeccionen algunes de les tendes d’acampada al Parc Natural.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals amb membres del Parc Natural de l’Alt Pirineu porten a terme una campanya de vigilància per posar fi a les acampades il·legals en aquest espai natural.

La responsable dels Agents Rurals al Pirineu i coordinadora de la campanya, Anna Servent, va destacar que l’augment d’escombraries que els usuaris deixaven al parc va provocar l’inici de les campanyes de vigilància i informació.

“La zona és de difícil accés, de manera que la neteja és costosa però s’ha de fer perquè hi ha un volum elevat d’acampada que genera molts residus”, va dir. Va recordar que l’acampada d’alta muntanya està prohibida en aquest espai tret de les pernoctacions d’una nit (de les vuit de la tarda a les vuit del matí).

Només es permet pernoctar aquestes hores i al coincidir amb una travessia d’ascens sense possibilitat d’arribar a un refugi. Les acampades es concentren a la zona d’Àreu a la ruta de l’estany de Sotlló per ascendir la Pica d’Estats. Servent va explicar que l’any 2017 ja es van instal·lar plafons amb la normativa i es van iniciar campanyes informatives als usuaris.

No obstant, es van fer fins a vint-i-una denúncies. En canvi aquest estiu s’han reduït a catorze, encara que la campanya de vigilància no finalitza fins al dia 15 d’agost.

El perfil dels usuaris que acampen al parc de forma il·legal és principalment un turista català que diu desconèixer la prohibició o reconeix que anys enrere havia fet nit a la zona.

Tanmateix, els agents han comprovat que s’ha reduït el nombre d’usuaris que fan acampada de més d’un dia. A més de la brossa, el volum de la música o les tendes d’acampada amb colors vius també generen un impacte negatiu a l’entorn.

Recomanen informar-se abans de realitzar una sortida i sol·licitar els permisos necessaris per poder-hi instal·lar un campament.

Ordenança per evitar tendes i autocaravanes a Navès

L’ajuntament de Navès aplicarà l’any que ve una nova ordenança en la qual ja treballa per frenar l’acampada il·legal a les ribes del pantà de Sant Ponç i, en especial, a la riera de l’Aigua d’Ora, on tots els estius es concentren des de tenders fins a autocaravanes que envaeixen la zona.

Així ho va assegurar ahir l’alcalde d’aquesta població, Josep Maria Casafont. Aquesta situació es repeteix cada estiu, “per la qual cosa hem de prendre mesures serioses per regularitzar l’estacionament i evitar la concentració de vehicles i persones que provoquen una acumulació d’escombraries i rebutjos”, va dir.

Segons va assenyalar l’alcalde, cada dia s’ha hagut de trucar als Mossos d’Esquadra i als Forestals per dissuadir els campistes ja que l’acampada és il·legal i les multes oscil·len entre els 750 i 3.000 euros.

Navès i també Clariana de Cardener i Olius han posat en marxa aquest any ordenances per evitar la brutícia a l’entorn del pantà de Sant Ponç que han començat a donar alguns resultats durant aquests mesos d’estiu.

tracking