SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Estudi per intensificar el control a la recollida selectiva a vuit-centes masies

Mitjançant illes de contenidors, però amb una millor gestió dels punts d’abocament

Solsona aplicarà el porta a porta l’any que ve.

Solsona aplicarà el porta a porta l’any que ve.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell del Solsonès abordarà aquest any l’estudi per reorganitzar la recollida d’escombraries selectiva i posar en marxa un nou sistema l’any que ve.

Així ho va assegurar ahir el conseller de Medi Ambient a l’organisme comarcal, Albert Bajona. Per aquest objectiu, compta amb una subvenció de 30.000 euros de la Generalitat i la intenció és adjudicar-ne la redacció abans que finalitzi aquest 2018.

Segons Bajona, aquest nou sistema ha de revertir en una organització millor, més control per garantir una separació correcta dels residus i saber qui recicla de forma correcta i qui no.

S’ha de tenir en compte que a la comarca hi ha molt pocs nuclis de població i que la majoria dels veïns resideixen en masies. En total, al Solsonès n’hi ha comptabilitzades més de vuit-centes i un centenar de punts d’abocament en contenidors (un per cada vuit masies), però l’actual sistema no és del tot efectiu, per la qual cosa la previsió és tenir menys punts de recollida però molt més controlats, va indicar.

El fet que les cases estiguin disseminades pel territori fa impossible aplicar sistemes de recollida porta a porta ja que sortirien molt cars. Per aquest motiu, es manté la recollida mitjançant illes de contenidors però amb més vigilància per tal d’evitar que cartró i paper, envasos o vidre es donin de manera indiscriminada.

Tanmateix, hi ha poblacions a la comarca com és el cas de Sant Llorenç de Morunys, que sí que porten a terme la recollida porta a porta des de l’any 2012, mentre que al municipi d’Olius, on es troba la urbanització del Pi de Sant Just, es va començar a aplicar a principis d’aquest mes d’agost.

Per la seua part, Solsona té previst posar en marxa la recollida domiciliària a partir de l’any que ve, passades les eleccions municipals. Bajona va indicar que l’alt cost de l’estudi que es començarà aquest any es deu a les circumstàncies excepcionals que genera l’orografia de la comarca.

“Per a una comarca normal el cost hauria estat la meitat però com que es tracta del Solsonès, on la població es troba tan disseminada, els tècnics hauran de mesurar paràmetres específics a l’hora de determinar rutes, trajectes i horaris”, va remarcar.

El consell ja té garantides dos subvencions del Govern de 15.000 euros cada una per sufragar els esmentats estudis.

tracking