SEGRE

ADMINISTRACIÓ LOCAL

La Generalitat assigna sou a 147 alcaldes de Lleida i l'hi nega a sis

Ajuda anual d’entre 3.099 i 17.505 euros per retribuir edils de pobles petits

Vista de Fulleda, un poble beneficiari d’aquests ajuts.

Vista de Fulleda, un poble beneficiari d’aquests ajuts.JORDI GUARDIOLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 147 ajuntaments de Lleida rebran les subvencions que la Generalitat convoca cada any per retribuir càrrecs electes de pobles de fins a dos mil habitants.

Són conegudes com el “sou de l’alcalde”, però cada consistori decideix si l’assigna íntegrament al primer edil (que és l’opció més estesa) o bé la reparteix entre regidors.

En aquesta ocasió oscil·laran entre 3.099 i 17.505 euros, en funció del nombre d’habitants de cada localitat i el grau de dedicació de cada beneficiari. Davant els municipis que rebran aquesta ajuda, l’Executiu català ha denegat la subvenció a mitja dotzena de pobles ja que considera que no reuneixen els requisits.

En el cas de Maldà, la Granadella i Guils de Cerdanya, la resolució de Presidència rebutja la petició al considerar que superen el límit d’ingressos ordinaris per habitant que fixa la convocatòria.

Val a assenyalar que alguns consistoris de menys de dos mil habitants i que tenen de forma habitual ingressos alts, com Naut Aran i la Torre de Capdella, no sol·liciten aquesta subvenció des de fa anys.

També la deneguen a la localitat de Cava, al “no haver presentat la documentació econòmica exigida”. Aquest és un dels últims municipis de Lleida que no han presentat encara els comptes de l’any 2016 davant de la Sindicatura de Comptes. Fer-ho és un dels requisits per optar a aquests ajuts.

Tampoc rebran aquestes subvencions els consistoris d’Algerri i Bellaguarda. La resolució dóna les seues sol·licituds per “desistides” al no “no atendre requeriments” per esmenar “incompliments d’obligacions tributàries”.

L’import de les subvencions per retribuir els edils es divideix en tres trams en funció dels habitants de cada municipi. Pot arribar a la quantitat de 10.339 euros als pobles que tenen fins a cent habitants, fins a 12.398 euros en aquells en què viuen entre 101 i 500 veïns, i 17.505 on hi ha entre 501 i dos mil censats.

Les condicions d’aquests ajuts fixen també el màxim que pot cobrar al mes la persona que ocupa l’alcaldia. Una mica més de sis-cents euros en pobles de que tenen fins a cent habitants (on la llei estatal no permet als electes tenir dedicació exclusiva i aquesta està limitada al 75 per cent), 1.033 als d’entre 101 i 500 veïns i 1.458 aels de fins a dos mil habitants.

tracking