SEGRE

TRÀNSIT SEGURETAT VIÀRIA

Relaxació, distraccions i drogues, causes del repunt de morts a la carretera

Distraccions i velocitat, darrere de quatre de cada deu sinistres amb víctimes a Lleida

Imatge d’arxiu d’un control dels Mossos d’Esquadra a la carretera d’Alcarràs.

Imatge d’arxiu d’un control dels Mossos d’Esquadra a la carretera d’Alcarràs.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Català de Trànsit alerta que la relaxació al volant causa un repunt de la sinistralitat, per la qual cosa el seu objectiu principal és conscienciar la població. Les distraccions com utilitzar el mòbil i l’excés de velocitat són un factor concurrent en quatre de cada deu accidents amb víctimes a les carreteres de Ponent aquest any.

El Servei Català de Trànsit apunta a una relaxació al volant com una de les principals causes del repunt de la sinistralitat a les carreteres catalanes i lleidatanes. Aquest any, vint-i-set persones han mort en accidents de trànsit a les comarques de Ponent, una més que durant el mateix període de l’any passat. Una xifra elevada que fa saltar les alarmes després que el 2017 es tanqués amb un nou augment de la sinistralitat. Segons Trànsit, les distraccions són el factor recurrent en el 25 per cent dels accidents i el 16 per cent s’atribueix a alguna infracció.

L’excés de velocitat està darrere del 13 per cent dels sinistres amb víctimes a la província, i per la seua part el consum d’alcohol i drogues és un factor concurrent en el 5 per cent dels accidents greus. Algunes d’aquestes causes van estar presents en els accidents del 12 al 13 d’agost, quan en menys de vint-i-quatre hores hi va haver sis víctimes mortals en tres accidents a Balaguer, Basella i Ribera d’Ondara.

“Amb la recuperació econòmica, hi ha més vehicles a la carretera i, malgrat que no hi ha una causa directa que expliqui l’augment de la sinistralitat, sí que es constata una relaxació al volant, amb el consum d’alcohol o drogues o l’excés de velocitat, a més de les distraccions”, assegura a SEGRE Òscar Llatje, coordinador de Seguretat i Mobilitat Viària del Servei Català de Trànsit.

El Servei Català de Trànsit està preparat per desplegar-se per gestionar el trànsit i la seguretat viària

Les campanyes de prevenció són clau per intentar recuperar el civisme viari, però el departament d’Interior té en marxa altres mesures per caçar els infractors. Entre aquestes, el departament ja està preparat per posar en marxa drons en la gestió del trànsit i la seguretat viària, una mesura que, segons Llatje, espera tenir el vistiplau de la legislació. “Detectaran la infracció abans de l’accident”, assenyalen des de Trànsit.

«Hem de recuperar els valors de civisme viari per reduir els accidents»

Òscar Llatje.

Servei català de Trànsit

A què es pot atribuir el repunt que hi ha hagut de la sinistralitat a la carretera?

Encara que existeixen diferents factors, hem constatat que hi ha una relaxació al volant que es tradueix en distraccions, excés de velocitat o el consum d’alcohol o drogues. Necessitem que els ciutadans prenguin consciència i donar el missatge que s’han de recuperar els valors de civisme al volant.

Quines mesures s’estan portant a terme a les carreteres?

Trànsit va activar a començaments d’any un pla de contenció arran del repunt de la sinistralitat, que inclou més campanyes de controls policials i de prevenció, més formació en col·lectius vulnerables com els motoristes. Fa un any, vam començar l’estudi de l’ús de drons i volem concentrar els controls en aquelles zones en les quals es produeixen més accidents i hi ha més circulació de vehicles, com la C-12, la C-14, l’A-2 i l’N-240, en el cas de Lleida. La Segarra i l’Alt Urgell són les comarques en què s’han registrat més víctimes a la carretera. També centrar-nos en els festius, amb més accidents i amb víctimes múltiples.

Què li sembla la proposta de la DGT de castigar encara més les distraccions o la de rebaixar la velocitat a les carreteres secundàries?

Treure més punts del carnet per utilitzar el mòbil ens sembla bé i ple que fa a la velocitat, el principal objectiu és que es respectin els límits que hi ha marcats actualment. Si no aconseguim això, de poc serviran els canvis.

Hi ha un repunt dels vianants atropellats...

Sí, preocupen els atropellaments de vianants en vies interurbanes, on no n’hi hauria d’haver. Trànsit ja ha llançat una campanya viral perquè els vianants es protegeixin, vagin senyalitzats i protegits.

Hi haurà més radars de tram?

Sí, perquè és una mesura que s’ha constatat com a efectiva al reduir fins a un 70 per cent els accidents greus. Implanta al conductor la idea que han de respectar la velocitat sempre, hi hagi o no un radar.

Més controls policials a la C-12, la C-14, l’autovia i l’N-240 Per combatre l’augment de la sinistralitat, el Servei Català de Trànsit vol concentrar els controls policials en aquelles carreteres que concentren més accidents i més volum de trànsit. Segons va assenyalar Llatje, a les comarques lleidatanes aquests punts són la C-12, la C-14, l’autovia i l’N-240. També en festius, quan hi ha més accidents greus. Precisament, aquest mateix migdia començarà l’operació tornada a les carreteres, que s’allargarà fins diumenge a la mitjanit, amb més presencial policial, sobretot, en controls de velocitat.

Imatge d’arxiu d’un control dels Mossos d’Esquadra a la carretera d’Alcarràs.

Imatge d’arxiu d’un control dels Mossos d’Esquadra a la carretera d’Alcarràs.SEGRE

tracking