SEGRE

FAUNA POLÈMICA

Més de 300 ramaders del Pirineu fan una marxa a Vielha per protestar per atacs de l’ós

El Conselh d’Aran dóna suport a la mobilització d’UP i reclama mesures per preservar l’activitat humana al Pirineu || Els participants exigeixen que el territori participi en les polítiques de gestió de fauna

Els participants a la marxa precedits de tractors.

Els participants a la marxa precedits de tractors.LAURA RODRÍGUEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de tres-centes persones van participar ahir a Vielha en la marxa convocada per Unió de Pagesos (UP) per protestar pels atacs de l’ós a ramats i pels danys que ocasionen altres espècies salvatges com voltors i llops (a Lleida se n’ha detectat almenys un a la comarca del Solsonès).

Sota el lema “El territori de muntanya en lluita. Prou danys a la fauna!”, la marxa, precedida per tractors, va recórrer els trams urbans de les carreteres N-230 i C-28, així com l’avinguda de la Garona i el passeig de la Llibertat. La protesta va rebre el suport del Conselh Generau d’Aran i, al costat de ramaders de diferents punts de Catalunya, Aragó i el sud de França, es van manifestar també professionals del sector turístic i veïns preocupats davant del creixent nombre d’óssos, que ja assoleix el mig centenar a la serralada.

Hotelers i turistes van expressar preocupació perquè l’ós suposi inseguretat a la muntanya

El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, va reclamar que el territori tingui veu en les polítiques de gestió de la fauna salvatge i va al·ludir a la necessitat d’un “pacte” entre l’administració i la població de les zones de muntanya. Segons va indicar Caball, episodis com la polèmica sobre l’ós Goiat, que la Generalitat vol “extreure” del Pirineu dos anys després d’haver-lo alliberat, ha “de fer-nos pensar si hi ha massa óssos o si no n’hi hauria d’haver cap”.

Per la seua banda, el síndic d’Aran, Carlos Barrera, va participar en la marxa i va reclamar consens amb el territori i mesures per “garantir la subsistència” de la ramaderia, el turisme i altres activitats humanes en “un Pirineu humanitzat”, encara que va valorar que la presència de l’ós “ja és irreversible”. En aquest sentit, l’hoteler Marc Cuny va assenyalar que el Pirineu “no pot permetre’s perdre turisme ni que hi hagi inseguretat a la muntanya per la quantitat d’óssos que hi tenim”.

Els participants a la marxa precedits de tractors.

Els participants a la marxa precedits de tractors.LAURA RODRÍGUEZ

tracking