SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Rebuig unànime del transport a la desviació de l'N-240 pel cost que suposen els peatges

Primer dia feiner amb prohibició a la carretera i exigeixen bonificar el 100% per no ofegar el sector || La patronal demana més compromís a la Generalitat per compensar les despeses de la mesura

Camions al peatge de les Borges. El trànsit va ser intens però fluid i no hi va haver retencions durant aquest segona jornada de desviació.

Camions al peatge de les Borges. El trànsit va ser intens però fluid i no hi va haver retencions durant aquest segona jornada de desviació.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els transportistes van abordar ahir el primer dia feiner de la desviació obligatòria de camions de l’N-240 a l’AP-2 entre les Borges i el Pla de Santa Maria amb indignació unànime pels sobrecostos que implica pagar peatge, una cosa que la majoria va rebutjar. Encara que Trànsit va activar la mesura diumenge després que el Consell de Ministres del 31 d’agost donés llum verda a les bonificacions, tot just va tenir repercussió ja que va coincidir amb la restricció que estipula l’horari d’estiu del Govern català per al trànsit pesant de les 10 del matí a les 10 de la nit tots els diumenges (vegeu SEGRE d’ahir). Les esmentades bonificacions són del 42,53% al peatge dels trajectes que cobreixen tot el tram de les Borges al Pla de Santa Maria i del 50% en el cas de trajectes inferiors a aquestes dos sortides de l’autopista. Tanmateix, la gran majoria dels camioners no les veuen com un avantatge sinó com un pagament afegit per fer una ruta que abans recorrien gratis per l’N-240. Segons la patronal Asotrans, comportarà un cost d’uns 400 euros al mes per camió.

“Obligar-te a pagar no redunda en el benefici econòmic del sector, al contrari, si seguim així, l’acabarà ofegant”, va indicar Jorge Ginés, de Saragossa, que ja es va veure obligat a tancar la seua pròpia empresa de transports i ara treballa per a altres firmes. “Està molt bé treure els camions de les vies perilloses com l’N-240, però no perjudicant el transport. Si es vol evitar accidents, que es faci, però amb un cost zero i que la compensació sigui d’un 100% i no de la meitat”, va remarcar Jordi Gallardo, que també es va mostrar sorprès davant la falta d’intervencions al tram entre Lleida i les Borges, “de més sinistralitat”. Altres conductors van titllar la mesura de greuge respecte a altres comunitats autònomes, com per exemple Aragó, i fins i tot d’“antidemocràtica”. “S’hauria de pensar en altres alternatives que no sempre recaiguessin en el transport”, va apuntar un xòfer que es dirigia a Reus. Altres conductors van expressar por davant la possibilitat que els sobrecostos puguin repercutir en acomiadaments i la reducció de plantilles en grans empreses o que aboqui al tancament de firmes locals amb dos o tres camions. La secretària general de l’associació de transportistes de Lleida, Sílvia Llobet, va indicar que la possibilitat d’acomiadaments és remota ja que cal personal en el sector i va exigir un grau de compromís més gran a la Generalitat per compensar aquesta despesa afegida com ho ha fet la Diputació General d’Aragó per abonar bonificacions del 75% entre Fraga i Alfajarín i del 100% entre Alfajarín i Pina de Ebro a l’AP-2. Llobet va remarcar que en tots dos casos les desviacions són voluntàries mentre que a Catalunya són obligatòries i la compensació és més baixa. Per la seua part, el Gremi de Transports i Logística de Catalunya va rebutjar la prohibició de vehicles pesants per l’N-340 (també va entrar en vigor el diumenge 2) i l’N-240 al seu pas per Peníscola-l’Hospitalet de l’Infant i Altafulla-Vilafranca i entre les Borges i Montblanc. Va carregar contra el “caràcter obligatori de la iniciativa i va assegurar que comportarà “greus i costosos problemes”, a més de ser discriminatòria i amb ànim recaptatori.

El pagament no suposarà més seguretat, va dir, cosa que sí que podria aconseguir-se amb la millora i creació d’estacionaments per a camions a la xarxa viària. En aquest mateix sentit, Llobet va insistir que els camions no han estat involucrats en la majoria dels accidents registrats a l’N-240. Trànsit va habilitar dispositius especials de Mossos per informar de les esmentades desviacions, que es mantindran fins que quedin totalment assumides.

tracking