SEGRE

INFRAESTRUCTURES FINANÇAMENT

Territori busca acord amb l'Estat per aplicar la vinyeta com a alternativa a peatges

Calvet reprèn la proposta del seu antecessor, Josep Rull, per imposar la “tarifa plana” anual als vehicles que circulin per autopistes i autovies || El conseller es fixa com a objectiu fer-ho en aquesta legislatura

Calvet va anunciar que reprendrà la proposta de la vinyeta durant una conferència a Barcelona.

Calvet va anunciar que reprendrà la proposta de la vinyeta durant una conferència a Barcelona.TIS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat reprendrà la seua proposta d’alçar els peatges de Catalunya amb la implantació de la vinyeta per a tots els vehicles que circulin per autopistes i autovies i buscarà un acord amb l’Estat per dur-la a terme en aquesta mateixa legislatura. Així ho va anunciar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, durant una conferència a Barcelona en la qual va assenyalar que aquest model, basat en una “tarifa plana” anual als conductors per sufragar-hi la construcció i manteniment de carreteres, “ens atansa a Europa i forma part de l’estratègia modernitzadora de país que volem impulsar”. “N’estem convençuts i volem convèncer l’Estat”, va remarcar.

Calvet insisteix així en una proposta que ja va formular el seu antecessor en el càrrec, Josep Rull, durant la passada legislatura. Ho fa en un moment en què l’Estat planteja el final dels peatges en el moment en què expirin les concessions. En el cas de l’AP-2, l’any 2021 (vegeu el desglossament). Durant la conferència, va anunciar l’elaboració d’una estratègia de mobilitat fins a l’any 2040 per decidir sobre quins han de ser les futures infraestructures i com sufragar-les.

El conseller planteja una estratègia conjunta sobre quines infraestructures construir i com pagar-les

“La mobilitat forma part de l’Estat del Benestar i ha de ser sostenible tant ambientalment com econòmicament”, va argumentar el conseller. Va puntualitzar que “quan parlo de sostenibilitat penso com es pagaran les infraestructures i com es mantindran”. En aquest sentit, va valorar que aplicar la vinyeta als vehicles que circulin per vies d’alta capacitat permetria estalviar 6.700 milions d’euros en deu anys, una quantitat que podria destinar-se a “millorar la xarxa bàsica i secundària de carreteres, el transport públic i flotes públiques i privades”, va apuntar. Va avançar que plantejarà aquesta qüestió a l’anomenat Grup de Peatges, que integra la Generalitat, grups parlamentaris, concessionàries d’autopistes, sindicats i altres entitats i associacions.

Durant la seua conferència, Calvet va reclamar la retirada del recurs de l’Estat contra la llei de canvi climàtic catalana, “pionera al sud d’Europa”, i que planteja també un impost ambiental en funció de les emissions de cada vehicle. D’altra banda, va avançar que demanaran a Foment “el traspàs del finançament necessari per explotar” els trens de rodalies. Es referia així al dèficit d’explotació d’aquest servei i va apuntar que “en deu anys cap Govern no ens l’ha traspassat”.

Bonificació per desviar camions de l’N-240 i final del peatge el 2021

La Generalitat planteja de nou la vinyeta com a mitjà per sufragar la construcció i manteniment d’infraestructures un any després que el llavors conseller Josep Rull suggerís utilitzar-la també per alçar peatges. Des d’aleshores el clima polític entre Catalunya i Espanya ha experimentat canvis. Els enfrontaments arran de l’1-O i el 155 han donat pas a una certa distensió després de la moció de censura a Mariano Rajoy i l’arribada del PSOE a la Moncloa. El nou Executiu socialista va avançar dimecres que reprendrà traspassos de competències a la Generalitat i mesos enrere va anunciar la seua intenció de recuperar la gestió directa de les autopistes i alçar els peatges al concloure les concessions (en el cas de l’AP-2, el 2021). La setmana passada, totes dos administracions van posar en marxa la desviació de camions de l’N-240 a l’AP-2 entre les Borges i el el Pla de Santa Maria amb un peatge rebaixat.

tracking