SEGRE

MUNICIPIS RESIDUS

Els pobles del sud de l’Alt Urgell es reparteixen el deute de les escombraries i posen fi al litigi

Liquidaran més de 200.000 euros a la Mancomunitat de l’Urgellet, que agrupa municipis del nord || Els eximeix de pagar interessos i els consistoris no repercutiran el pagament en el rebut als veïns

Imatge d’arxiu de l’abocador de Benavarre, propietat de la Mancomunitat de l’Urgellet.

Imatge d’arxiu de l’abocador de Benavarre, propietat de la Mancomunitat de l’Urgellet.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els vuit ajuntaments dels pobles del sud de l’Alt Urgell han acordat repartir-se el pagament del deute acumulat entre 2008 i 2010 per dipositar les seues escombraries a l’abocador de la mancomunitat d’escombraries de l’Urgellet, que agrupa els onze municipis del nord de la comarca. Bassella, Peramola, Oliana, Coll de Nargó, Organyà, Fígols i Alinyà, Cabó i les Valls d’Aguilar la liquidaran el febrer de l’any que ve sense repercutir-la en el rebut de les escombraries que paguen els veïns. Aquesta decisió arriba després que una sentència del jutjat contenciós administratiu de Lleida donés la raó a la Mancomunitat de l’Urgellet (vegeu SEGRE del 3 d’agost passat), amb la qual renuncien a recórrer la sentència judicial i posaran fi d’aquesta manera a anys de litigis.

Davant dels 287.158 euros que va establir com a pagament la resolució judicial, els ajuntaments del sud de la comarca només hauran de liquidar-ne 208.407. La mancomunitat de l’Urgellet els eximirà d’abonar els 78.749 restants, que corresponien a interessos per demora. També es restaran del deute les aportacions que cadascun d’aquests municipis hagin pogut fer des del 2011 a l’ens gestor de residus que engloba els vuit pobles, la Mancomunitat Intermunicipal per a la Gestió dels Residus de l’Alt Urgell Meridional (Migraum).

L’acord per pagar suposa renunciar a recórrer una sentència contra la mancomunitat del sud

En el cas d’Oliana, la quantitat a pagar suposa el 30% del deute. Tanmateix, les aportacions que havia fet a les arques de la mancomunitat meridional reduiran la quantitat a pagar a 32.000 euros l’1 de febrer vinent. Per la seua part, Organyà liquidarà 38.000 euros, segons va explicar l’alcalde, Celestí Vilà.

Els vuit pobles pagaran quantitats diferents, en funció de factors com la seua població, el nombre de contenidors, la freqüència de la recollida i els quilòmetres que recorren cada mes els camions de les escombraries.

El president de la mancomunitat meridional i alcalde d’Oliana, Miquel Sala, va especificar que els vuit ajuntaments inclouran la seua part del deute en els pressupostos municipals per a l’any 2019 i va recalcar que “cap no preveu repercutir el pagament als veïns amb increments dels rebuts”.

En aquest sentit, va apuntar que “totes les famílies han estat pagant els seus rebuts periòdicament i considerem que, si la gestió de l’entitat no ha sigut la correcta, no són elles les que ara s’han de fer càrrec del pagament del deute”.

Anys de conflicte en què el sud va arribar a portar la brossa al SolsonèsDesacords entre les dos mancomunitats d’escombraries de la comarca sobre les quantitats a pagar per l’ús de l’abocador de Benavarre (propietat de la Mancomunitat de l’Urgellet) es van traduir en un conflicte que va acabar als tribunals. L’any 2014, els vuit pobles del sud de la comarca van optar per dipositar durant diversos mesos els seus residus a l’abocador comarcal del Solsonès, a Clariana de Cardener, on la taxa per cada tona de rebutjos era inferior que al de Benavarre. Tornarien a fer-ho durant un temps l’any 2015. Actualment, els plans de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) passen per tancar en els propers anys l’abocador de l’Alt Urgell i traslladar les escombraries de la comarca a la incineradora de la Comella, a Andorra. Així ho preveu l’acord firmat fa un any amb el Principat, en virtut del qual el país veí pot tractar les seues escombraries orgàniques en plantes de compostatge de Catalunya.

tracking