SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

Absolt d'injuriar l'alcalde de Cervera al considerar-ho llibertat d'expressió

Mateu Figuerola, exregidor que va acusar en unes cartes Ramon Royes de corrupció || La jutge entén que les acusacions no eren greus per l’intens debat polític

Imatges d’arxiu de Mateu Figuerola i Ramon Royes.

Imatges d’arxiu de Mateu Figuerola i Ramon Royes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La titular del jutjat penal número 3 de Lleida ha absolt Mateu Figuerola, exregidor de Plataforma per Catalunya a l’ajuntament de Cervera, del delicte d’injúries pel qual el va denunciar l’actual alcalde, Ramon Royes, per uns articles en què l’acusava de prevaricació i corrupció en el marc de la construcció d’uns nous supermercats i un projecte de l’antiga N-II. La sentència, a què ha tingut accés aquest diari, fa prevaldre la llibertat d’expressió i considera que “en el context de crispació, controvèrsia i intens debat polític desenvolupat en el qual es van efectuar les esmentades publicacions, aquestes no reunien prou gravetat ni el plus de reprotxabilitat que s’exigeix en una conducta penal”. Als articles, publicats el 2013 a les revistes La Paeria de Cervera i

La Veu de la Segarra, Figuerola, defensat per Marta Garcia Setó, es referia a l’alcalde com a “xulet”, “limitadet” i “el rei dels desfalcs”, i l’acusava d’“amenaçar i mentir els ciutadans per afavorir els seus interessos personals” en uns projectes urbanístics que podrien beneficiar terrenys familiars. La jutge no veu acreditat que l’exregidor, que va assegurar que es va limitar a reproduir a les cartes la crítica que hi havia als plens de l’ajuntament, volgués menyscabar la fama de Royes, sinó “exposar a la ciutadania el debat polític que es desenvolupava a la corporació sobre la transparència de certs projectes urbanístics”. La sentència al·ludeix que quan l’objecte de la crítica és un polític, encara que s’expressi de manera feridora, s’han d’acceptar els esmentats atacs com atzars de la política i el lliure debat de les idees.

L’acusació, que recorrerà la sentència, demanava una multa de 8.400 euros i una indemnització de 12.000

Al seu dia, el Ministeri Fiscal ja va demanar el sobreseïment de la causa i durant el judici, que es va celebrar el mes de juliol passat, va demanar l’absolució de Figuerola. Per la seua part, Carles López, advocat de Royes, va anunciar que presentaran un recurs a la sentència. Durant el judici va demanar una multa de 8.400 euros i 12.000 d’indemnització.

La instal·lació de supermercats, origen de la polèmica La polèmica per les superfícies comercials de Cervera s’ha allargat durant anys a la capital de la Segarra. Es remunta als últims anys de Salvador Bordes al capdavant de la Paeria i els mandats de Joan Valldaura i Ramon Royes. El projecte per a un establiment del Mercadona i el trasllat de l’Esclat va encoratjar una batalla per l’ordenació urbanística de la ciutat, que havia de delimitar les zones en què s’instal·larien aquests nous comerços. Crítiques creuades i acusacions arran d’aquesta qüestió entre grups polítics van congelar durant més d’una dècada el POUM. A les eleccions del 2015, propietaris de finques van impulsar una candidatura per evitar, sense èxit, que Royes repetís com a alcalde. De fet, actualment al ple hi ha vuit forces polítiques per a només tretze regidors.

Imatges d’arxiu de Mateu Figuerola i Ramon Royes.

Imatges d’arxiu de Mateu Figuerola i Ramon Royes.SEGRE

tracking