SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Sense data per expulsar Goiat i mig milió a l'any per protegir els ramats

La Generalitat no posa data per expulsar l’ós Goiat del Pirineu, a l’espera d’acordar un protocol que justifiqui aquesta mesura. El que sí que té terminis és el Piroslife, el programa europeu que va emparar la reintroducció d’aquest exemplar. Acabarà el 2019 i, a partir de llavors, el Govern preveu destinar mig milió a l’any a la protecció dels ramats.

Una agrupació de ramats sota la vigilància d’un pastor per protegir-los d’atacs de l’ós.

Una agrupació de ramats sota la vigilància d’un pastor per protegir-los d’atacs de l’ós.TIS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat es va reafirmar ahir en la voluntat d’expulsar l’ós Goiat del Pirineu, però no va posar data per fer-ho. La captura està en suspens, a l’espera d’acordar un protocol amb l’Estat i els governs d’Aragó i Navarra sobre com intervenir davant d’exemplars problemàtics a tota la serralada. És un fet necessari per justificar aquesta mesura, dos anys després d’alliberar aquest mascle d’origen eslovè al Pallars. El Govern el va reintroduir en el marc del programa europeu Piroslife, dotat amb 2,4 milions i que finalitzarà el 2019. Més enllà d’aquesta data, l’Executiu català preveu destinar cada any mig milió d’euros amb càrrec als seus pressupostos per al seguiment dels óssos i la protecció dels ramats. Així ho va explicar ahir el director general de Medi Natural, Ferran Miralles. Va reconèixer també que l’ós al Pirineu “és una molèstia més per al sector ramader”, ja que fa necessària la protecció del bestiar. Tanmateix, va puntualitzar que “la fauna salvatge no és el principal problema de la ramaderia de muntanya” i va afirmar que la presència de plantígrads “és irreversible”. Aquestes paraules arriben quan el sector ha organitzat protestes que exigeixen expulsar tots els óssos de la serralada, al voltant de cinquanta.

El director general, per la seua part, va defensar que la major part dels diners del Piroslife es destinen a la ramaderia de muntanya. Va apuntar que la majoria dels danys es donen en ramats amb propietaris que rebutgen participar en les agrupacions de bestiar sota la vigilància d’un pastor i va suggerir que alguns ramaders “prefereixen conflicte i tensions”, cosa que va provocar indignació entre el sector (vegeu els desglossaments). Així mateix, va atribuir a l’ós Goiat el 30 per cent dels danys a ramats i a ruscos en territori català aquest any. En total se li atribueixen 27 atacs entre Catalunya i França, amb 22 ovelles, 9 eugues i poltres (fet inusual en aquesta espècie) i una cabra morta, així com 8 ruscos destruïts. “Un sol exemplar no pot posar en perill el treball de vint anys”, va dir Miralles, que va apuntar que els gossos assilvestrats fan més mal a la ramaderia que tota la població d’óssos.

Una agrupació de ramats sota la vigilància d’un pastor per protegir-los d’atacs de l’ós.

Una agrupació de ramats sota la vigilància d’un pastor per protegir-los d’atacs de l’ós.TIS

tracking