SEGRE

REPORTATGE MEDI AMBIENT

La mina al cor del parc

El projecte d’una multinacional australiana per extreure tungstè i or a Salau inclou el poble d’Alós d’Isil a la zona de prospeccions || La Generalitat desatén la petició del territori de poder presentar al·legacions al tràmit ambiental i el Parlament rebutja denegar els permisos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte per a una gran explotació minera avança al cor del Parc de les Tres Nacions, el gran espai protegit que, des del mes d’agost passat, engloba el Parc de l’Alt Pirineu, el dels Pirineus Ariejans, a França; i els de Vall de Sorteny i Valls de Comapedrosa, a Andorra. Dos empreses projecten extreure tungstè i or als dos costats de la frontera. En realitat, són filials d’un únic promotor, el grup Apollo Minerals, amb seu social a Austràlia. La iniciativa fa progressos davant de l’administració francesa i la Generalitat, malgrat que ha despertat preocupació i rebuig entre la població dels dos vessants del Pirineu.

El Govern francès ja ha atorgat els primers permisos d’investigació minera a l’entorn de les antigues mines de Salau. A Catalunya, la tramitació correspon a la Generalitat, on Apollo Minerals planteja prospeccions mineres en una vasta extensió del municipi d’Alt Àneu que inclou el poble d’Alós d’Isil. En total sumen 97 quilòmetres quadrats d’espais protegits a la capçalera de la Noguera Pallaresa.

La Generalitat planteja un tràmit simplificat que exclou la informació pública i les al·legacions

Els contraris a la mina al Pallars constituiran avui la plataforma Salvem Salau i a França ja n’hi ha una

L’ajuntament d’Alt Àneu i l’entitat municipal descentralitzada (EMD) d’Isil i Alós ja han expressat la seua oposició a les prospeccions mineres. Tenen por que contaminin les aigües de la Noguera Pallaresa i danyin el patrimoni natural i històric del Parc Natural a l’entorn del port de Salau. El consell del Pallars Sobirà, per la seua part, ha aprovat per unanimitat una moció que reclama a la Generalitat que els permisos miners es tramitin a través del procediment ambiental ordinari, al considerar que és el que ofereix més transparència i garanties legals.

No obstant, la direcció de Qualitat Ambiental ha desatès aquest prec i tramitarà el permís de forma “simplificada”, sense informació pública del projecte ni la possibilitat de presentar-hi al·legacions. Així ho ha comunicat la Generalitat a l’EMD d’Isil aquesta mateixa setmana. Els contraris a la mina han patit a més un altre revés al Parlament de Catalunya: una proposta de resolució d’En Comú Podem que instava la Generalitat a denegar el permís d’investigació minera va ser rebutjada divendres passat amb els vots en contra de les formacions que governen a la Generalitat, Junts per Catalunya i Esquerra. Els primers van qualificar de “demagògia” una proposta que “incita a incomplir la llei”.

Per la seua banda, el diputat republicà per Lleida Francesc Viaplana va justificar la seua negativa dient que el text “no tenia en compte l’EMD”. La CUP, que ha mantingut contactes amb contraris al projecte de la zona durant els últims mesos, va criticar amb duresa aquestes declaracions a través de les xarxes socials.

Mentre el projecte de l’explotació minera segueix endavant, els contraris articulen un front conjunt d’oposició.

A França ja hi ha la plataforma Stop Mine Salau, i per la seua part Alt Àneu haurà d’acollir avui diumenge la constitució formal de la plataforma Salvem Salau. Així, membres de l’entitat francesa ja han participat en els primers actes contra la mina en territori del Pallars Sobirà, i al seu torn un festival organitzat a la regió de l’Arieja contra la reobertura de l’explotació minera de Salau va reunir el mes d’agost passat aproximadament quatre-centes persones, entre les quals participants de Catalunya.

tracking