SEGRE

MEDI AMBIENT POLÈMICA

El Pallars crea una plataforma contra la mina de tungstè i sumarà esforços amb França

L’entitat s’agrupa al voltant de l’EMD d’Isil i explica entre els membres Ipcena, la CUP del Pallars i edils del Sobirà || Buscarà l’adhesió de consistoris i cooperarà amb l’entitat Stop Mine Salau

La reunió que es va fer a Isil per constituir la plataforma Salvem Salau contra la mina de tungstè.

La reunió que es va fer a Isil per constituir la plataforma Salvem Salau contra la mina de tungstè.CUP PALLARS (TWITTER)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els contraris a Lleida a la mina de tungstè i or que el grup Apollo Minerals projecta a Salau van constituir ahir de forma oficial una plataforma per reclamar a la Generalitat que no l’autoritzi. Salvem Salau s’organitza al voltant de l’entitat municipal descentralitzada (EMD) d’Isil i Alós, té entre els seus primers membres l’associació ecologista Ipcena, la CUP del Pallars i edils de diferents ajuntaments del Pallars Sobirà, així com veïns de la comarca a títol personal.

Així mateix, comptarà amb l’assessorament de geòlegs. L’entitat buscarà ara adhesions entre els ajuntaments, que instarà a aprovar mocions en contra de l’explotació minera, i sumarà esforços amb la plataforma Stop Mine Salau, que reuneix els que estan en contra de l’extracció de metalls que la mateixa multinacional impulsa al vessant francès del Pirineu.

El projecte preveu mitja dotzena de perforacions de més de cent metres de profunditat a Alt Àneu

La constitució d’aquesta plataforma arriba quan l’ajuntament d’Alt Àneu i l’EMD d’Isil ja han expressat el seu rebuig a prospeccions mineres a la zona, al considerar que poden contaminar les aigües a la capçalera de la Noguera Pallaresa i fer malbé el patrimoni natural i històric del Parc de l’Alt Pirineu. També s’hi havien pronunciat en contra Ipcena i la CUP del Pallars. La reunió va tenir lloc dies després que el Parlament i la Generalitat hagin adoptat decisions contràries al que reclamava aquest col·lectiu (vegeu el desglossament).

Al llarg d’aquesta sessió, l’EMD va exposar la informació sol·licitada a la Generalitat sobre el projecte en tramitació. L’alcaldessa pedània, Sofía Isus, va assenyalar que la proposta del promotor planteja mitja dotzena de sondejos al terme municipal d’Alt Àneu, amb perforacions de més de cent metres cadascuna.

“Una està prevista al costat del lloc on ara la Generalitat agrupa un miler d’ovelles sota la vigilància d’un pastor per protegir-les d’atacs de l’ós”, va assenyalar en aquest sentit Isús. Al·ludia d’aquesta manera al fet que les prospeccions afectarien tant la ramaderia extensiva de la zona com també l’hàbitat d’una espècie protegida com l’ós bru.

Aproximadament quaranta persones van participar en la sessió convocada a Isil per organitzar comissions i distribuir el treball de l’entitat. Entre el públic hi havia el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, i la diputada de Junts per Catalunya al Parlament Imma Gallardo, entre d’altres.

Dos revessos de la Generalitat i del Parlament als contraris La sessió per crear la plataforma arriba quan el Parlament ha rebutjat una moció d’ECP que instava el Govern a denegar els permisos d’investigació minera amb els vots en contra dels grups al Govern, JxCat i ERC. Així mateix, la direcció general de Qualitat Ambiental ha comunicat a l’EMD que els tramitarà amb un procediment simplificat. Això ha representat un nou revés per als que qüestionen el projecte, ja que demanaven una tramitació ordinària que inclogués informació pública i la possibilitat de presentar al·legacions.

tracking